HS: Puolet valtionyhtiöistä karsinut johtajien bonuksia

Bonusten lasku ei kuitenkaan välttämättä pienennä toimitusjohtajien ansioita, kun peruspalkka on saattanut nousta.

Kotimaa

Noin joka toinen valtionyhtiöistä on karsinut toimitusjohtajiensa kannustimia, ilmenee Helsingin Sanomien tekemästä selvityksestä. Taustalla on valtion uusi, tiukempi ohje johdon palkitsemisesta. Karsiminen ei silti välttämättä pienennä ansioita, koska palkkoja on saatettu nostaa.

Helsingin Sanomat kysyi 36 valtionenemmistöiseltä yhtiöltä, kuinka toimitusjohtajien kannustimet ovat muuttuneet sitten viime elokuun, jolloin valtio julkisti uuden ohjeen.

Kyselyssä 12 yhtiötä kertoi, että toimitusjohtajan kannustimen ylärajaa on laskettu. Muutokset koskevat yleisimmin bonuksia. Esimerkiksi VR-Yhtymän toimitusjohtajan Mikael Aron vuotuinen maksimibonus on laskettu 120 prosentista 50 prosenttiin vuosipalkasta.

Kuusi yhtiötä kertoi alentavansa piakkoin kannustimia ja 15 sanoi pitävänsä palkkiot ennallaan, koska ne mahtuvat uusiin raameihin.

Bonusten pieneneminen ei silti välttämättä vähennä tuloja. Esimerkiksi Alkon toimitusjohtajan Hille Korhosen tulot saattavat nousta edeltäjänsä tasolle, koska hänen peruspalkkansa on suurempi, vaikka maksimibonusmäärää on laskettu 32 prosentista 15 prosenttiin.