Ennätyspotit voivat olla kova paikka peliongelmaiselle

Peliongelmaisia auttavan Peluurin mukaan lottopelit eivät yleensä ole ongelmapelaajan suurin rahareikä. Asiantuntija kuitenkin muistuttaa, että jättipotteihin liittyvä kohkaaminen saattaa joskus vaikeuttaa ongelmapelaajan tilannetta.

Kuva: Yle

Loton ja muiden rahapelien ennätyspottien markkinointi ja toisaalta niistä uutisointikin voivat olla hankalia peliongelman kanssa painivan ihmisen kannalta.

Ennätyspotit lisäävät jossain määrin pelaamista, mutta suoranaisen peliongelman kehittyminen on yleensä monimutkainen prosessi, kertoo peliongelmaisia puhelimitse ja netissä auttavan Peluurin kehittämispäällikkö Mari Pajula.

- Kun kamppailee pelihimonsa kanssa, niin markkinointi saattaa laukaista halun ja himon pelata, Pajula sanoo.

Pajula kritisoi myös tapaa, jolla lottovoitot uutisoidaan näkyvästi ja joskus jopa ykkösuutisina. Lottopelit sinänsä eivät erotu peliongelmaisten joukossa merkittäväksi peliriippuvuuden aiheuttajaksi, mutta yhtenä pelimuotona nekin ovat joukossa.

- Rahapelit ovat kirjava joukko pelejä, ja hyvin harva koukuttuu juuri loton pelaamiseen. Nykyään eri arvontoja on toki useamman kerran viikossa, mikä on lisännyt pelaamisen sykliä, Pajula selventää.

Raha-automaatit edelleen suurin haaste

Peluurin kohtaamien ongelmapelaajien perusteella huomattavin ongelmia aiheuttava rahapelin muoto ovat raha-automaatit, erityisesti nyt, kun RAY:kin järjestää pelejä verkossa 24 tuntia vuorokaudessa.

- Niissä yksittäinen peli kestää muutaman sekunnin, kun taas lottoarvonnoissa on sentään päiviä välissä. Lottoon ei uppouduta, ja siinä on pienet mahdollisuudet voittaa. Se on vähemmän koukuttava peli monessakin mielessä, Pajula arvioi.

Ongelmapelaajalla ajatuskulku menee yleensä siten, että häviämisen kierre yritetään katkaista pelaamalla lisää ja entistä suuremmilla panoksilla. Ongelmapelaajien kohtaamat hankaluudet tuntuvatkin entisestään vaikeutuneen.

- Puolivuotistilastojen perusteella yhteydenotot ovat olleet kasvussa viime vuoden puolella. On huolestuttavaa, mistä se kertoo. Tuntuu, että lisääntyvän nettipelaamisen myötä pelaajien ja heidän läheistensä ongelmat ovat keskimäärin vakavampia kuin aiemmin. Velat ovat kasvaneet ja myös muut haitat, kuten rikokset ja asunnonmenetykset tulevat yhä useammin esille, Peluurin kehittämispäällikkö Mari Pajula toteaa.

Hän peräänkuuluttaa pelihaittojen lisätutkimusta. Myös hoitopuolella olisi parannettavaa, sillä nykyjärjestelmä on monenkirjava ja alueellisesti hyvinkin vaihteleva.

- Erityisesti pidempikestoisessa hoidossa, joka on kuntien vastuulla, on hyvin kirjavia käytäntöjä, Pajula valaisee.