Ex-kommunisti rökitti punk-ruhtinaan Tshekin presidentinvaaleissa

Tshekin presidentivaaleissa sosiaalidemokraatteja edustava entinen pääministeri Milos Zeman on kerännyt 55 prosenttia ja konservatiiveja edustava ulkoministeri Karel Schwarzenberg 45 prosenttia äänistä.

Ulkomaat
Milos Zeman ja Karel Schwarzenberg.
Milos Zeman ja Karel Schwarzenberg.Filip Singer / EPA

Sosiaalidemokraatteja edustava entinen pääministeri Milos Zeman on voittanut Tshekin presidentinvaalit. Lopullisten tulosten mukaan Zeman keräsi 55 prosenttia äänistä. Konservatiiveja edustavan ulkoministeri Karel Schwarzenbergin äänisaalis on 45 prosenttia.

Tshekit pääsivät nyt valitsemaan ensimmäisen kerran presidentin suoralla kansanvaalilla. Aiemmin presidentin on valinnut parlamentti.

Punk-henkisillä mainoksilla ja Facebook-kampanjoinnilla kannattajia keränneen 75-vuotiaan Schwarzenbergin arvioitiin etukäteen saavan etenkin nuorten ja koulutettujen kaupunkilaisten äänet.

68-vuotiaan entisen kommunistin Milos Zemanin kannattajajoukossa arvioitiin etukäteen olevan paljon pienituloisia, vähän koulutettuja ja vanhuksia. Zemanin arvioitiin pystyneen tuomaan kampanjassaan esille itselleen tärkeitä teemoja kilpailijaansa paremmin.

Molemmat ehdokkaat suhtautuvat Euroopan unioniin huomattavasti myönteisemmin kuin Tshekin nykyinen presidentti Vaclav Klaus. Tshekissä presidentillä on melko vähän valtaa.

Lähteet: AFP, AP