1. yle.fi
  2. Uutiset

Washingtonissa suurmarssi aselakien tiukentamiseksi

- Lapsemme, perheemme ja maamme ansaitsee parempaa, sanoi mielenilmaukseen osallistunut ministeri Arne Duncan tuhansien ihmisten protestissa.

Ulkomaat
Kylttejä mielenosoituskulkueessa.
Aselakeja vastustaneet mielenosoittajat kantoivat ampuma-aserikosten uhrien kuvia ja nimiä Washingtonissa lauantaina.Pete Marovich / EPA

Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa tuhannet ihmiset ovat marssineet aselakien tiukentamisen puolesta.

Mielenilmaukseen osallistui aktivisteja, poliitikkoja ja näyttelijöitä. Mukana oli myös monia asukkaita Newtownin kaupungista, missä kuusi viikkoa sitten tapahtui koko maata järkyttänyt kouluampuminen. Sandy Hookin alakoulussa sattuneessa verilöylyssä sai surmansa 20 lasta ja kuusi aikuista. Tragedia sytytti maassa taas kiivaan keskustelun aseiden omistusoikeuksista.

Mielenosoittajat kantoivat valkoisia kylttejä, joissa oli ampuma-aserikosten uhrien kuvia ja nimiä.

- Ei enää pelkkiä puheita. Meidän pitää toimia, marssiin osallistunut opetusministeri Arne Duncan sanoi.

- Tämän pitää muuttua. Lapsemme, perheemme, yhteisömme ja maamme ansaitsee parempaa, Duncan jatkoi ja sai väkijoukolta suuret aplodit.

Presidentti Barack Obama tukee aselakien tiukennusta. Obama ajaa "rynnäkköasekiellon" saattamista taas voimaan. Osan puoliautomaattiaseista kieltänyt laki oli voimassa 1994 - 2004. Obama on aiemminkin sanonut kannattavansa kieltoa, mutta asia ei edennyt hänen ensimmäisen kautensa aikana.

Obama myös aikoo tukea lainsäädäntöä, jolla suljettaisiin asemessujen muodostama porsaanreikä. Messukävijät voivat nykyisin ostaa aseita yksityisiltä myyjiltä ilman muuten vaadittavia taustatarkastuksia.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi