Suomalaisille ei kotimainen liha riitä

Viime vuonna joka kymmenes sikatila lopetti kannattamattomana ja syksyllä tuotanto laski ensimmäistä kertaa alle kotimaisen kulutuksen. Kun tuottaja saa kilolta 1,80 euroa, työ ei lyö leiville.

Kotimaa
Sikoja sikalassa.
Saija Nironen / Yle

Suomalaiset syövät naudan- ja sianlihaa enemmän kuin sitä kotimaassa tuotetaan.Kulutus on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana yli 10 miljoonaa kiloa, mutta kotimainen tuotanto on vähentynyt. Vain broilerin lisääntynyt tuotanto jopa ylittää kotimaisen kysynnän.

Viime vuonna yli 200 sikatilallista vaihtoi ammattia tai tuotantosuuntaa, koska lihasta saatu kilohinta ei lyö leiville, sanoo kotieläinasiamies Jukka Rantala Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta.

- Tällä hetkellä tuottaja saa kilolta 1,80 euroa. Se on jonkin verran noussut, noin 10 senttiä viimeisen parin kuukauden aikana. Kun otetaan huomioon kustannusten nousu, niin kaksi euroa pitäisi saada, että toiminta olisi terveellä pohjalla.

Rantala ennustaa sikatilojen vähenevän myös kuluvana vuonna, jos tuottajahintaa ja rehukustannuksia ei saada tasapainoon. Naudanlihan tuotanto ei ole vastannut kotimaista kysyntää enää pitkään aikaan.

Joka viides nautakilo ulkomailta

Punaisen lihan tuonti kasvoi Elintarviketiedon lihamarkkinakatsauksen mukaan viime tammi- marraskuussa noin neljänneksen. Siipikarjanlihankin tuonti kasvoi melkein kymmenyksellä, vaikka kotimainen tuotanto riittäisi kulutukseen.

Myös vienti ulkomaille on vähentynyt. Joka viides meillä syöty naudanlihakilo on ulkoa tuotu. Sianlihassa tuonnin osuus on 13 prosenttia.

Suurista ruokataloista HK Scan toimii Pohjoismaissa, Baltiassa ja Puolassa. Toimitusjohtaja Hannu Kottosen mukaan konsernin tuotteita viedään jonkin verran maasta toiseen. Ulkomailta Suomeen tuodusta naudan- ja lampaanlihasta valtaosa käytetään suurkeittiöille ja ravintoloille toimitettaviin tuotteisiin. Ne edustavat viidennestä yhtiön tuotannosta.

Lihaa Suomeen tuodaan pääasiassa Etelä-Amerikasta, Uudesta Seelannista ja Euroopan maista, joiden nimiin myös muualta tuotu liha saatetaan merkitä, jos sitä on Euroopassa jatkojalostettu. Kaupassa lihajalosteita tutkivan kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota Hyvää Suomesta -merkkiin. Se takaa, että lihaa sisältävät tuotteet ovat sataprosenttisesti suomalaisia.

Kotimainen maksaa

Fazer Food Servicellä on noin 650 henkilöstö- ja opiskelijaravintolaa tai koulukeittiötä, tuontilihan osuus on broileri mukaan lukien viidennes, naudan ja sianlihan osalta tuonnin osuus on suurempi. Olisiko kotimaisesta lihasta mahdollisuus maksaa enemmän, että tuotanto kannattaisi?

Hankintajohtaja Timo Ståhlström sanoo kyllä, jos asiakkaat hyväksyvät, että ruoka-annoksenkin hinta nousee.

- Jos hinta ei jousta, niin liiketoiminnan näkökulmasta olisi tingittävä annoskoosta tai jostain annoksen elementeistä, Ståhlström toteaa.

Korjattu 28.1.2013: Lihajalosteita tutkivan kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota Hyvää Suomesta -merkkiin, ei joutsenmerkkiin kuten jutussa alunperin mainittiin.