Koe uusi yle.fi

Australian tulvat vaatineet kuolonuhreja

Ennätykselliset tulvat ovat haudanneet vesimassojen alle satoja rakennuksia. Useat ovat jääneet loukkuun veden noustua nopeasti.

Ulkomaat

Australian koillisosassa ainakin kolme ihmistä on kuollut ja kymmenet ovat jääneet loukkuun tulvien vuoksi. Tulvat ovat tuhonneet satoja rakennuksia ja tuhannet ovat yhä vaarassa.

Maanantaina löydettiin kahden miehen ruumiit, jotka huuhtoutuivat tulvaveden mukana Queenslandin osavaltion pääkaupungissa Brisbanessa ja pohjoisessa Gympien kaupungissa. Aiemmin Bundabergin kaupungin lähistöltä löydettiin hukkuneena iäkäs mies.

Queenslandin osavaltion johtajan Campbell Newmanin mukaan neljä kaupunkia kärsii mittavista tulvista Oswaldiksi nimetyn trooppisen myrskyn jälkimainingeissa. Bundabergin kaupungissa ennätykselliset tulvat ovat haudanneet alleen jo 1 200 rakennusta.

Paikallinen poliisi on kehottanut tulvavesien saartamaksi jääneitä asukkaita kiipeämään rakennusten katoille ja odottamaan kaupungin yllä lentävien pelastushelikoptereiden apua.

Useat lentokentät ovat joutuneet keskeyttämään toimintansa Australian kaakkoisosassa kovan sateen ja tuulen takia. Esimerkiksi Sydneyn lentoasemalla on peruttu satoja lentoja.

Myrsky päätti seudulla useita viikkoja vallinneen ennätyshelteen ja kuivuuden.