Luonto köyhtyy - luteilla menee hyvin, linnuilla huonosti

Suomessa laskettu lajien uhanalaisindeksi on synkkää luettavaa lintujen osalta. Sen sijaan luteilla ja kovakuoriaisilla menee aiempaa paremmin.

Pallelude Kuva: Yle/ Jari Flink

Yhä useampi Suomen luonnossa oleva laji on aiempaa uhanalaisempi. Varsinkin lintujen väheneminen on nopeutunut. Synkkyydestä huolimatta joidenkin lajien asema on parantunut

Tiedot selviävät ensimmäistä kertaa Suomessa lasketusta uhanalaisuusindeksistä, Red List Indexistä.

Indeksi perusteella lintujen, nisäkkäiden, putkilokasvien, sammalien ja jäkälien uhanalaistuminen on kiihtynyt. Sen sijaan kovakuoriaisten, luteiden, sudenkorentojen ja kääpien tilanne on parantunut. Myös matelijoilla ja sammakkoeläimillä menee aiempaa paremmin

Mustakurkku-uikku Kuva: Yle Kuvapalvelu

.

Esimerkiksi mustakurkku-uikun kanta oli Suomessa vielä vuonna 2000 elinvoimainen, mutta vuonna 2010 se oli jo vaarantunut. Vastaavasti rantakäärmeellä menee aiempaa paremmin.

Köyhtyminen on luvattu pysäyttää

Kaikkien lajien indeksi Suomessa on nyt 0,88. Lintujen lukema oli vuonna 2000 yli 0,87, mutta nyt selvästi alle 0,86:n.  Luku yksi tarkoittaisi sitä, että kaikki lajit ovat elinvoimaisia ja luku 0, että kaikki lajit ovat kuolleet sukupuuttoon.

Suomi on luvannut pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen vuoteen 2020 mennessä. Silloin indeksi lasketaan seuraavan kerran.

Indeksiin lasketaan ainoastaan ne muutokset, jotka ovat seurausta lajien tilanteen muutoksista. Esimerkiksi tietomäärän muuttuminen tai tiedon tasan parantaminen ei vaikuta indeksiin. Indeksissä verrataan toisiinsa vuosia 2000 ja 2010.

Indeksi perustuu noin 7 900 lajin tilanteen muutoksiin. Lajit ovat osa kymmentä eri eliöryhmää. Laskennan tulos julkaistaan Conservation Biology -lehdessä. (siirryt toiseen palveluun)