1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kaupunkien hukkalämpö nostaa lämpötiloja satojen kilometrien päässä

Maailman suurkaupungeista purkautuu niin paljon lämpöä, että se vaikuttaa lämpötiloihin jopa tuhansien kilometrien päässä.

luonto
Shinjukun kaupunginosa Tokiossa auringonlaskun aikaan. Taustalla Fuji vuori.
EPA / Andy Rain

Yhdysvalloissa julkaistu tutkimus selvittää, miksi monilla seuduilla talvi on jäänyt tulematta. Vastaus löytyi kaupunkien muodostamista lämpösaarekkeista.

Kaliforniassa toimiva Scripps Institution of Oceanography totesi, että suurkaupungeista pääsee ilmastoon suuri määrä lämpöä, joka ilmavirtausten mukana siirtyy jopa tuhansien kilometrien päähän.

Yhdysvaltain itärannikon metropoleista lähtevä lämpövana havaittiin Kanadan preerialla, Amerikan mantereen keskiosissa. Lämpötila saattoi nousta tämän johdosta jopa yhden celsius-asteen verrattuna muuhun maastoon.

Vastaava ilmiö oli havaittavissa Kiinan jättikaupungeissa, jotka lämmittivät Venäjää, Itä-Aasiaa ja Kiinan itäosaa.

Paikalliset lämpöpurkaukset muuttivat ilmakehän suihkuvirtauksia. Tästä taas oli seurauksena hienoinen ilmaston viileneminen Euroopassa.

Kaupungeista purkautuva lämpö on luonteeltaan erilaista kuin muu ilmaston lämpeneminen. Ilmastonmuutos on seurausta auringon lämmön jäämisestä ilmakehän sisään, kun hiilidioksidi estää sitä purkautumasta avaruuteen. Kaupunkien hukkalämpö taas on peräisin lähinnä fossiilisten polttoaineiden palamisesta.

Tutkijat hämmästelivät erityisesti sitä, että kaupunkien lämpöpäästö on vain 0,1 prosenttia koko maapallon saamasta lämpöenergiasta. Silti sillä oli laajoja, mitattavia vaikutuksia.

Tutkimustulos täyttää myös ilmastonmuutosteorioihin liittyviä aukkoja. Tutkijat ovat pohtineet, miksi maapallo tuntuu lämpenevän enemmän kuin päästömäärät antaisivat ymmärtää. Kaupungeista purkautuvat ylimääräinen lämpö selittää tätä.

Tutkimus on julkaistu Nature Climate Change -tiedelehdessä.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi