Hovioikeus tuomitsi Alma Median Telanteen sakkoihin työsyrjinnästä

Alma Median hallituksen mukaan tuomio ei muuta Telanteen asemaa yhtiössä. Kai Telanne kertoo Alma Median tiedotteessa harkitsevansa valitusluvan hakemista korkeimmalta oikeudelta. Hän ei pidä hovioikeuden tuomiota oikeana.

Kotimaa
Johanna_Korhonen
Johanna KorhonenYle

Helsingin hovioikeus on tuominnut Alma Median toimitusjohtajan Kai Telanteen sakkoihin työsyrjinnästä.

Hovioikeuden mukaan Telanne asetti toimittaja Johanna Korhosen epäedulliseen asemaan tämän sukupuolisen suuntautumisen takia. Telanne purki Korhosen ja Alma Median omistaman Lapin Kansa -lehden välisen päätoimittajasopimuksen vuonna 2008 saatuaan tietää, että Korhosen puoliso on nainen ja poliittisesti aktiivinen.

Telanne sai rangaistukseksi 15 päiväsakkoa, mikä tekee noin 6 800 euroa. Telanteen on myös korvattava Korhosen oikeudenkäyntikulut, joita kertyi yhteensä noin 12 600 euroa.

Hovioikeuden perusteluissa sanotaan, että rangaistuksessa on otettu huomioon Korhosen toiminta työhaastattelussa. Oikeuden mukaan Korhonen kertoi Telanteelle "tosiasioita vastaamattomasti puolisonsa poliittisesta aktiivisuudesta" ja julkisti nimitysuutisensa ennenaikaisesti vastoin sopimusta. Yksi hovioikeuden jäsen olisi jättänyt rangaistuksen tuomitsematta.

Korhonen: Olen iloinen kuin lintu

Telanne kertoo Alma Median tiedotteessa harkitsevansa hakevansa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

- Korhosen johtajasopimusta ei purettu hänen väittämillään perusteilla, enkä pidä hovioikeuden tuomiota oikeana, Telanne kommentoi.

Alma Media ilmoittaa toisessa tiedotteessa, että Telanne nauttii edelleen hallituksen luottamusta eikä hänen saamansa tuomio muuta hänen asemaansa yhtiössä. Alma Median mukaan sen hallitus arvioi Telanteen asemaa tänään maanantaina annetun hovioikeuden päätöksen jälkeen.

Johanna Korhonen puolestaan kertoo Yle Uutisille olevansa iloinen, että oikeus toteutui. Hänellä ei ole aikeita viedä asiaa enää korkeimpaan oikeuteen.

- Olen iloinen kuin lintu, ja hyvin tyytyväinen siitä, että tämä monta vuotta kestänyt prosessi alkaa olla ohi, Korhonen sanoo.

Syyttäjäkin harkitsee valitusluvan hakemista

Asian kolmas osapuoli kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi sanoo harkitsevansa vielä valitusluvan hakemista korkeimmasta oikeudesta. Tamminiemen mukaan häntä vaivaavat hovioikeuden perustelut, joissa oli annettu painoarvoa Korhosen puolison poliittiselle aktiivisuudelle.

- Oikeus tavallaan ymmärtää, että työnantajalle on syntynyt luottamuspula, Tamminiemi perustelee.

Tamminiemi huomauttaa, että tämänkaltaisesta tapauksesta ei ole olemassa ennakkoratkaisua.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi toissa vuoden toukokuussa Telannetta vastaan nostetun syytteen työsyrjinnästä. Oikeuden mukaan syrjinnästä ei ollut riittävästi näyttöä.

Vuonna 2010 Alma Media tuomittiin maksamaan 80 000 euroa vahingonkorvauksia Johanna Korhoselle laittomista potkuista. Tuolloin Korhonen haki korvauksia siviilioikeudenkäynnissä. Hovioikeuden tänään antama tuomio oli osa erillistä rikosoikeudenkäyntiä.