1. yle.fi
  2. Uutiset

Armeija: Timbuktu on vallattu - historiallinen kirjasto tuhottu

Islamistien valta Malin pohjoisosassa näyttää romahtavan nopeasti. Armeijan mukaan historiallinen Timbuktu on jäänyt Malin armeijan ja Ranskan lähettämien erikoisjoukkojen haltuun.

Ulkomaat
Malin kartta
Yle Uutisgrafiikka

Malin ja Ranskan joukot ovat ottaneet haltuunsa Malin pohjoisosan suurimman kaupungin Timbuktun. Joukot etsivät kaupungista islamistitaistelijoita.

Ranskalaiset erikoisjoukot ja Malin armeija valvovat Timbuktuun johtavia teitä ja kaupungin lentokenttää. Joukot ovat edenneet kaupungin tuntumaan ilman vastarintaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Timbuktu on kokonaan ranskalais-malilaisten joukkojen hallussa.

Lähes tuhat vuotta vanha kaupunki on täynnä vanhoja moskeijoita ja muita historiallisia muistomerkkejä.

Kirjasto poltettu

Kaupungista paenneet islamistit ovat polttaneet historiallisen Ahmed Baba -keskuksen, jossa oli vanhoja arabiankielisiä käsikirjoituksia.

- Tämä on kulttuurinen rikos. He polttivat kaikki tärkeät vanhat käsikirjoitukset. Niissä oli Timbuktun ja sen asukkaiden historia, sanoo kaupungin pormestari Ousmane Halle.

Keskuksessa oli kymmeniätuhansia käsikirjoituksia.

Tämä on kulttuurinen rikos. He polttivat kaikki tärkeät vanhat käsikirjoitukset.

Ousmane Halle

Pormestarin mukaan toistaiseksi ei tiedetä onko kapinallisia vielä kaupungissa.

Valtausjoukot ovat välttäneet aseiden käyttöä, jotta arvorakennukset ja asukkaat välttyisivät vahingoilta.

Lauantaina Ranskan ja Malin sotilaat valtasivat toisen Pohjois-Malin merkittävän asutuskeskuksen, Gaon. Asukkaat ovat juhlineet vapautusta kaduilla. Islamistit olivat asettaneet valtaamiinsa kaupunkeihin ankaran sharia-hallinnon, joka velvoitti esimerkiksi katkaisemaan varkailta käden, kivittämään avionrikkojat ja naiset peittämään kasvonsa julkisilla paikoilla.

Jos Timbuktu jää hallituksen joukkojen käsiin, islamisteille jää Malin kaupungeista enää Algerian rajan tuntumassa oleva Kidal.

Sotilasasiantuntijat pelkäävät, että islamistit siirtyvät sissisodankäyntiin, jossa he tekevät nopeita iskuja ja pakenevat kohteen tuhottuaan.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi