1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Markus Niemelä teki maailmanennätyksen ja joutui sairaalaan

Raumalainen kilpa-autoilija Markus Niemelä on rikkonut viikonloppuna kartingilla 24 tunnin ajon maailmanennätyksen. Niemelä kykeni ajamaan 15 tuntia, kunnes joutui voimansa täysin menettäneenä sairaalahoitoon. Maailmanennätys ylittyi kuitenkin 155 kilometrillä.

urheilu
Kilpa-autoilija Markus Niemelä.
Kilpa-autoilija Markus Niemelä.YLE / Tuuli Liekari

Markus Niemelä on maailmanennätysmies. Hän ajoi Helsingissä järjestetyssä karting-tapahtumassa mikroautoa pidemmälle kuin kukaan aikaisemmin 24 tunnin aikana on ajanut. Itse asiassa ennätys syntyi etuajassa, koska Niemelältä loppuivat voimat jo 15 tunnin ajon jälkeen.

Kilpa-autoa ammatikseen ajava Niemelä kykeni ajamaan mikroautolla yhteensä 667 kilometriä 15 tunnin aikana. Edellinen 24 tunnin ajon ennätys, Yhdysvalloissa ajettu 512 kilometriä, rikkoontui siis 155 kilometrillä. Niemelä menetti kuitenkin tajuntansa kesken kilpailun ja joutui sairaalaan.

- Aika reilusti ennätys rikkoontui, vaikka yhdeksän tuntia jäi vielä käyttämättä, juuri sairaalahoidosta kotiutunut Niemelä totesi Yle Satakunnalle.

- Ei siinä sitten enää pysty paljon rattia kääntämään kun taju lähtee. Ei sitä silti harmitella voi, vaikka tarkoitus oli ajaa vähän pidempään vielä. Pääasia, ettei jäänyt mitään pysyvää vammaa, Niemelä kuittaa.

Vakavat rasitusvammat

Ambulanssissa matkalla kohti sairaalaa Niemelä tajusi, kuinka vakavasta rasituksesta oli kyse. Sairaalaan päästyään Niemelän ajorasituksesta saamat vammat todettiinkin melko vakaviksi. Miehen kädet ja jalat eivät enää toimineet ja puhekin jäi jo tulematta.

- Vereen oli joutunut aika paljon lihasentsyymejä ja muutenkin oli lihasvaurioita tullut siinä ajamisen aikana. Siinä oli vähän kaikki pielessä kropassa, Niemelä kertoo.

Mies selvisi tilanteesta kuitenkin säikähdyksellä ja toipuu tempauksestaan jo kotonaan. Ainakin seuraavan viikon Niemelä aikoo ottaa kaikessa rauhassa.

- Nyt pitää vähän harkita tarkemmin, mitä tekee. Pitää keskittyä leipätyöhön, eli kilpa-autoiluun ja jättää näitä muita hullutuksia vähän pienemmälle, Niemelä toteaa.

- Nyt syntynyt ennätys on vapaata riistaa, jota saa mennä vapaasti rikkomaan. En kuitenkaan suosittele yrittämään, Niemelä naurahtaa.

Lue seuraavaksi