1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkintavangit tumppasivat Turussa

Pidätetyksi joutunut saa tupakoida Turun pääpoliisiasemalla vain ulkoilutaukojen aikana. Poliisitalo on muuttunut savuttomaksi vuoden alusta lähtien. Tupakkalaki määrää näin, mutta Turun poliisitalon sisäilmaongelmat antoivat hankkeelle lisäpotkua.

Kotimaan uutiset
Mies sytyttää tupakkaa.
Arja Lento / Yle

Turun pääpoliisiasemalla sijaitsevat tutkintatilat on muutettu savuttomiksi vuoden alusta. Komisario Jouko Nummela kertoo, että Varsinais-Suomen poliisi lopetti lainvastaisen tilan ja noudattaa nyt tupakkalakia. Toisaalta uudistuksella pyritään vähentämään poliisitalon sisäilmaongelmia.

Käytännössä tutkintavangit ja rikosperusteisesti kiinniotetut voivat tupakoida vain kerran päivässä eli ulkoilutunnin aikana. Nummelan mukaan pidätetyt ovat valittaneet asiasta vasta vähän. Toisaalta asiakkaille on varattu nikotiinituotteita ostettavaksi.

- Kun tupakointi on kielletty, pidätetylle ei saa tarjota tupakkaa. Hän ei myöskään saa viedä tulentekovälineitä selliinsä. Tämä on samalla paloturvallisuuskysymys. Kyllähän tierto leviää asiakkaiden keskuudessa, myöntää Nummela.

Tutkintatilojen savuttomuuteen ovat siirtyneet jo aiemmin osa Porin ja Tampereen poliisiasemista.

Jos ihminen pitää eristää, ei kai oloja sentään tarvitse tehdä epämukaviksi.

Jouko Nummela, komisario, Varsinais-Suomen poliisi

- Käytäntö yhtenäistetään varmasti koko Varsinais-Suomen alueella eli myös Salossa, Uudessakaupungissa ja Loimaalla siirrytään tutkintatilojen savuttomuuteen jatkossa, arvioi Nummela.

Pidätettyjen olosuhteita selvittää parhaillaan valtakunnallinen työryhmä. Asiakkaiden liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia pyritään lisäämään.

- Jos ihminen pitää eristää, ei kai oloja sentään tarvitse tehdä epämukaviksi. Pidätetty eristetään, ettei hän hävittäisi todistusaineistoa tai pystyisi olemaan yhteydessä mahdollisiin rikostovereihin, kertoo Nummela.

Lue seuraavaksi