1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Väärän taiteen kauppaajat käräjillä: rikollisjärjestö taustalla

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessä syyttäjä on esittänyt syytteet kuudelle henkilölle, joita epäillään väärennettyjen taideteosten kaupasta.

kulttuuri
Francis Picabian nimellä signeerattu työ.
Francis Picabian nimellä signeerattu työ.Keskusrikospoliisi

Kahdelle M.O.R.E - rikollisjärjestön jäsenyydestä epäiltylle ja neljälle muulle epäillylle on esitetty syytteet Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Syytettyjä epäillään kolmen väärennetyn maalauksen myymisestä ulkomaalaiselle ostajalla keväällä 2009.

Syytettyjä epäillään mm. avunannosta törkeään petokseen, avunannosta väärennykseen, törkeästä petoksesta, väärennyksestä ja törkeästä rahanpesusta.

Syytetyt ovat syyttäjän mukaan tietoisina maalausten epäaitoudesta ja maalausten aitoustodistusten vääryydestä myyneet kolme väärennettyä maalausta. Ostaja maksoi kolmesta taulusta yhteensä 150 000 euroa.

Rikollisjärjestö taiteen parissa

Kaupan oli kolme maalausta, jotka oli signeerattu tunnettujen 1900-luvun taitelijoiden, Antonio Sauran, Roberto Mattan ja Francis Picabian nimillä. Taulut tuotiin Suomeen Ruotsista ja Englannista.

Kahta syytetyistä epäillään M.O.R.E. –rikollisjärjestön jäsenyydestä. Poliisi katsoo esitutkinnassa osoittaneensa, että järjestäytynyt rikollisuus on nyt ulottanut toimintansa myös taiteeseen.

Syyttäjä vaatii syytettyjä menettämään rikoksella saavutetun taloudellisen hyödyn. Neljälle syytetylle syyttäjä vaatii ehdottomia vankeusrangaistuksia ja kahdelle ehdottomia vankeusrangaistuksia sekä oheissakkoa.

Kaikki syytetyt kiistivät esitetyt syytteet. He sanoivat, että eivät tienneet kauppaamiensa taulujen olleen väärennettyjä. Syytetyt luonnehtivat itseään tavallisiksi liikemiehiksi taidealalla.

Syyttäjä: markkinoilla paljon väärennöksia

Kihlakunnan syyttäjä Tuomas Oja Länsi-Suomen syyttäjävirastosta uskoo esille tulleiden kauppojen olevan vasta jäävuoren huippu.

- Suomen taidemarkkinoilla liikkuu paljon väärennettyjä tauluja.

Syyttäjä Oja toteaa, että taidekauppa on perinteisesti sivistyneiden ihmisten välistä harrastusta ja nyt myyjäpuolella onkin henkilöitä, joiden taustalla on raskasta rikollisuutta.

- Uskoakseni tämä on ensimmäinen kerta kun on näyttöä sille, että moottoripyöräjengi on taideväärennöskauppojen taustalla. He ovat huomanneet, että tässä liikkuu isoja rahoja ja kiinnijäämisen riski on pieni.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi