Syrjäytymiskeskustelu tympäisee nuorisojärjestöjä

Lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien järjestöt patistelevat valtaapitäviä päästämään nuoret mukaan keskustelupöytiin. Nuoria kuullaan lähinnä vain syrjäytymistä käsiteltäessä.

Kotimaa

Syrjäytymistä on käsitelty kyllästymiseen asti, mutta siitä huolimatta monelle Yle Uutisten haastattelemalle nuorelle syrjäytymisen taltuttajaksi kehitetty nuorisotakuu on jäänyt vieraaksi. Osa haastatelluista oli kuullut uunituoreesta nuorisotakuusta, mutta sen sisällöstä ei ollut tietoa. Nuorisojärjestöt haluavat, että nuoret otettaisiin mukaan myös muuhun yhteiskunnalliseen keskusteluun.

- On vähän outoa, että Suomessa nuoria muistetaan yhteiskunnallisessa keskustelussa silloin, kun on tarkotus puhua syrjäytymisestä. Myös muut terveydenhoitokysymykset ovat nuortenkin asioita, siinä missä koulutuskysymykset ja yhteiskuntasuunnittelu ylipäänsä, sanoo Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Passiivisuus vaarassa jäädä päälle

Nuorten aktivoiminen yhteiskunnalliseen keskusteluun mahdollisimman varhaisessa vaiheessa katsotaan nuorisojärjestöissä erittäin tärkeäksi. Osa nuorista kokeekin tulevansa kuulluksi eri järjestöjen avulla, mutta usea luulee voivansa vaikuttaa asioihin vasta täysi-ikäisenä.

- Nuoria pitäisi nyt vähän patistaa osallistumaan yhteiskunnan kehittämiseen keskustelun kautta. Jos me emme nyt kannusta ja ohjaa nuoria mukaan vaikuttamiseen, niin myöhemmin yhteiskunnan kehittäminen on todella vaikeaa, sanoo Suomen ammattiin opiskelevien liiton Sakki Ry:n puheenjohtaja Aleksej Fedotov.

Nuorisojärjestöt ovat väläytelleet toisinaan ajatusta myös kuntavaalien äänestysiän laskemista 16 vuoteen. Muun muassa Lukiolaisten liiton puheenjohtajan Daniel Sazonovin mielestä tämä aktivoisi nuoria osallistumaan yhteisiin asioihin ajoissa.