Ikean takaa luistimille

Matkaluistelua on mahdollisuus kokeilla tänä talvena myös Meri-Lapissa, kun Tornioon ja Haaparannalle avataan luistelurata kaupunkien yhteistyönä.

Kotimaa
Luistelija sitoo hokkarit.
Laura Holappa / Yle

Naapurikaupungit ovat jäädyttäneet Tornion kaupunginlahdelle noin kilometrin mittaisen radan, joka avautuu yleisölle lähipäivinä.

- Luistelurata saatiin jo kertaalleen kuntoon, mutta heti seuraavana päivänä kova tuuli nosti vettä jään päälle ja se on ollut pitkään pois käytöstä. Kun ylimääräinen lumi saadaan vielä pois, niin rata on taas käytössä, kuvailee Tornion kaupungin liikuntatoimenpäällikkö Tapio Miettunen.

Jään päälle nouseva vesi aiheutti ongelmia myös muutama vuosi sitten, jolloin radan tekemistä kokeiltiin ensimmäisen kerran. Monin eri tavoin yhteistyötä tekevät naapurukset ovat sopineet, että torniolaiset pitävät radan puhtaana ja haaparantalaiset vastaavat jäädyttämisestä.

- Luonnonjää ei ole sellaisenaan luistelukelpoinen vaan rata pitää jäädyttää, ja on siellä käytetty höylääkin traktorin perässä, sanoo Miettunen.

Jalkapatikassa radalle

Luonnonjää ei ole sellaisenaan luistelukelpoinen vaan rata pitää jäädyttää, ja on siellä käytetty höylääkin traktorin perässä.

Tapio Miettunen

Matkaluistelurata sijaitsee Tornion kaupunginlahdella aivan Suomen ja Ruotsin valtakunnanrajalla. Sulan maan aikana kaupunginlahtea kiertää suosittu ulkoilureitti ja talvella jäälle vedetään kaupunkien yhteinen hiihtolatu ja nyt uutuutena luistelubaana.

- Luisteluradalle on paras mennä Ikea-tavaratalon takaa. Oikeaa tietä sinne ei aurata, mutta haaparantalaiset ovat luvanneet tuoda paikalle pienen katoksen, jonka alla luistimet voi vaihtaa jalkaan, toteaa Miettunen.

Kaupunkien liikuntatoimien tarkoituksena on, että kun radalle ei aurata oikeaa tietä, niin häiriötä aiheuttavat autoilijat ja mopoilijat pysyvät sieltä pois.

- Vielä kun saataisiin kuriin mottorikelkkailijat, jotka eivät varo luistelurataa ja hiihtolatua, vaan kiihdyttävät niiden läpi, sanoo Miettunen.