EU-komissiolta jättiapuraha suomalaisen johtamille tutkijoille

Professori Jari Kinaretin johtamat tutkimusryhmät saivat miljardin euron apurahan grafeenin ominaisuuksien tutkimiseen.

Ulkomaat

EU-komissio on jakanut kaksi jättimäistä tutkimusapurahaa. Toinen miljardin euron suuruinen kymmenvuotinen apuraha myönnettiin Göteborgin Chalmersin teknillisen korkeakoulun suomalaisprofessorin Jari Kinaretin johtamille tutkimusryhmille.

Professori Kinaretin johtamassa tutkimuksessa selvitetään ihmemateriaaliksikin kutsutun grafeenin erilaisia käyttötapoja. Grafeeni (tai grafiini) on maailman vahvin tunnettu aine, vaikka se on vain atomikerroksen paksuinen hiilimateriaali. Myös matkapuhelinyhtiö Nokia on mukana tutkimushankkeessa.

Läpinäkyvyytensä ja hyvän sähkön- ja lämmönjohtokykynsä ansiosta grafeenia voi hyödyntää muun muassa aurinkopaneeleissa ja kemiallisissa analysaattoreissa. Muita käyttötarkoituksia voisivat olla esimerkiksi kulutuselektroniikan, kuten kosketusnäyttöjen, sekä lentokoneiden rakentaminen.

Vuonna 2010 Nobelin fysiikanpalkinto myönnettiin André Geimille ja Konstantin Novoseloville juuri grafeenia koskevista kokeista.

Grafeenitutkimuksen lisäksi EU-komissio myönsi miljardin euron suuruisen apurahan Lausannen teknillisen korkeakoulun tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on rakentaa yksityiskohtaisin koskaan tehty tietokonemallinnus ihmisaivoista. Mallinnusta aiotaan hyödyntää neurologisten sairauksien diagnosoinnissa sekä hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden ja hoitomuotojen testaamisessa.

Apurahan saajat valittiin neljän finalistin joukosta, jotka oli karsittu 26 ehdokkaasta. Puolet tutkimusrahoituksesta tulee EU-maiden hallituksilta, toisesta puolesta vastaavat yritykset, yliopistot ja tutkimuslaitokset.

Lähteet: AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus