"Kolme vuotta lapsen kanssa kotona tuntuu hurjalta"

Ruotsalaisvanhemmat ihmettelevät suomalaisäitien pitkiä kotihoidon tukikausia ja poissaoloa työmarkkinoilta. Tukholmalaiset isät ja äidit kertoivat Ajankohtaiselle kakkoselle ajatuksiaan Suomen kotihoidontuesta, ruotsalaisesta päivähoidosta ja osa-aikatyöstä.

Kotimaa
Ruotsalaisvanhempia
Daniel Grafström, Sara Vidén ja Cecilia Eriksson ovat parhaillaan vanhempainvapaalla.YLE

Miten kauan kotona jaksaa olla?

- Minä en ainakaan haluaisi olla lapsen kanssa kotona kolmea vuotta. Haluan myös työskennellä! Kyllä pienten lasten vanhemmat tarvitsevat myös aikuisaikaa ja -seuraa.

(Cecilia Eriksson)

- Vaimoni oli lapsen kanssa kotona 11 kuukautta. Jos olisi kotona pidemmän aikaa, siinä kävisi helposti niin, että häviäisi kaikki kontaktit työelämään ja muuhunkin aikuiselämään, puhuttaisiin ainoastaan lapsista. En haluaisi, että avovaimolleni kävisi näin. Jos on työmarkkinoilta pois kolme vuotta, niin on varmasti vaikeaa saada uusi työpaikka. Työmarkkinoilla tapahtuu aika paljon kolmessa vuodessa.

(Mats G Johansson)

Koska lapsi voi mennä päiväkotiin?

- Tyttäreni meni päiväkotiin 1 vuoden ja 3 kuukauden ikäisenä ja kaikki on mennyt todella hyvin. Hän oppii päiväkodissa koko ajan uusia asioita nopeasti.

(Cecilia Eriksson)

- Toki kaikki riippuu lapsen kehitystasosta. Poikani meni päiväkotiin vuoden ja 4 kuukauden ikäisenä, se toimi hyvin.

(Sara Vidén)

- Simon on nyt vuoden ja 5 kuukautta ja hän on valmis menemään päiväkotiin. Olen ollut hänen kanssaan nyt puoli vuotta vanhempainvapaalla avovaimoni vapaan jälkeen ja tuntuu, että hän on väsynyt olemaan isän kanssa kotona. Hän haluaa leikkiä enemmän.

(Mats G Johansson)

Osa-aikatyötä ja vanhempainvapaata

- Olen töissä maanantaista keskiviikkoon ja vanhempainvapaalla torstaista perjantaihin. Mieheni tekee päinvastoin. Olen todella tyytyväinen, kumpaankaan ei ehdi kyllästyä. On kivaa olla kotona lapsen kanssa, mutta myös tosi kiva olla töissä, saa vaihtelua arkeen. Päiviä lapsen kanssa oikein odottaa.

(Kaisu Bergh)

- En halunnut olla kokonaan poissa töissä, mutta halusin olla myös Fransin kanssa, joten ratkaisu oli osa-aikatyön ja vanhempainvapaan yhdistäminen. Niin saa molemmista parhaat puolet.

(Anders Bergh)

Lapsen hoitovastuun jakaminen on tärkeää

- Minulla on nyt todella hyvä kontakti poikaani. Puoli vuotta kotona on ollut antoisaa aikaa.

(Mats G Johansson)

- Olisi taloudellisesti kannattavampaa, jos vaimoni olisi kotona Victorin kanssa. Mutta haluan olla hänen kanssaan kotona. On todella tärkeää, että vanhemmat jakavat lapsen hoitovastuun. Näin molemmat oppivat tuntemaan lapsen paremmin.

(Daniel Grafström)

- Suomessa pitäisi kannustaa isiä olemaan enemmän kotona. Meille on ollut tosi tärkeää, että Frans on saanut olla kotona isän kanssa, ihan sellaista perusarkea. Ja kun äidit pääsisivät enemmän töihin, niin he eivät tuntisi oloaan syrjäytyneeksi, että olisivat kotona vankeja.

(Kaisu Bergh)