Sateisen kesän seuraus: Lämpö houkuttaa hiihtolomalaisia

Ulkomaat houkuttavat hiihtolomalla jopa viime vuotta enemmän, eikä taloustilanne jarruta matkaintoa. Lämpimät suosikit Kanaria ja Thaimaa pitävät pintansa pakettimatkojen suosikkikohteina.

Turisteja Kanariansaarten Las Palmasissa. Kuva: Elvira Urquido A. / EPA

Ulkomaille suuntautuvien hiihtolomamatkojen kysyntä on viimevuotista kovempaa, matkatoimistoista arvioidaan.

- Tänä vuonna hiihtolomamatkat ovat menneet hyvin kaupaksi. Matkojen määrä on nyt pienempi kuin viime vuonna, mutta luulen, että kysyntä on ollut tarjontaa nähden suurempaa, Tjäreborgin myynti- ja markkinointijohtaja Peter Kålo sanoo.

Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Annina Metsola on samoilla linjoilla.

- Matkoja on mennyt mukavasti, ja tuotantoon nähden kauppa on ehkä käynyt paremminkin kuin viime vuonna.

Useat matkanjärjestäjät ovat lopettaneet toimintansa runsaan vuoden aikana: Air Finland meni konkurssiin viime kesänä, minkä lisäksi toimintansa ovat lopettaneet myös Hispania ja Alma Tours.

- Valtava määrä suomalaisia jäi ilman matkaa, kun Air Finland meni konkurssiin juhannuksen jälkeen. Heinä-elokuussa jouduimme myymään ei-oota, ja loppukesästä kysyntä oli huipussaan, Kålo kuvaa.

Ihmiset oppineet kesästä

Syitä matkaintoon voi hakea pienentyneen volyymin lisäksi viime kesän runsaista sateista.

- Kesä oli yllättävän heikko, ja ihmiset oppivat siitä. Huono kesä toi vauhtia talvimatkoihinkin, Kålo sanoo.

Sen sijaan taloushuolet eivät näytä jarruttaneen ihmisten matkaintoa.

- Ei ole huomattu, että taloustilanne vaikuttaisi kysyntään. Ehkä ihmiset tinkivät muista asioista kuin lomamatkoista, Kålo arvelee.

Kanaria ja Thaimaa suosikkeja

Liki kaikki Tjäreborgin hiihtolomaviikkojen pakettimatkat on myyty loppuun. Suosituimpia ovat Kanarian kohteet Teneriffa ja Gran Canaria. Kaukomaista houkuttavat etenkin Thaimaa, Meksiko sekä jo viime keväänä loppuunmyyty Kuuba.

Etelän lomaviikko 8 on täysin loppuunmyyty Tjäreborgilla. Keski-Suomen ja Lapin lomaviikoille 9 ja 10 on jäljellä vielä joitain kahden viikon pakettimatkoja.

- Helsingistä lähtevät matkat ovat hyvinkin loppuunmyyty, mutta Oulusta ja Tampereelta lähteviä on vielä vähän jäljellä, Kålo kertoo.

- Jos hiihtolomalle haluaa tässä vaiheessa varata matkan, voidaan sellainen räätälöidä myös reittilennoilla, Kålo lisää.

Aurinkomatkoilla ainoastaan Egyptin viikon matkat on täysin loppuunmyyty. Myös Kanarian matkoja on vielä jäljellä, mutta valinnanvaraa on vähemmän, kertoo Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Annina Metsola.

- Suurin osa menee hiihtolomalla Kanarialle. Myös lyhyet kaupunkilomat ovat tällä hetkellä suosittuja. Uutena trendinä ovat kolmen sukupolven yhteislomat – isovanhemmat, lapset ja lapsenlapset lähtevät matkaan yhdessä, Metsola kertoo.