Vihdin maalämpösotkun selvittely kestää pitkään

Epätietoisuus vihtiläisen kerrostaloyhtiön maalämpöjärjestelmän kohtalosta jatkuu vielä pitkään. Asiaa ratkotaan nyt hallinto-oikeudessa. Koska kyseessä on ensimmäinen lämpökaivojen vesitalousluvista käytävä kiista, käsittely voi edetä myös korkeampaan oikeusasteeseen.

geoterminen energia
Vesa Ryyppö esittelee vihtiläistaloyhtiön maalämpöjärjestelmää.
Vesa Ryyppö esittelee vihtiläistaloyhtiön maalämpöjärjestelmää.Yle

Vihtiläinen kerrostaloyhtiö sai kunnalta luvan maalämpökaivojen poraamiseen, mutta Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan projektiin olisi tarvittu myös vesilain mukainen lupa. Yhtiö anoi lupaa, mutta virasto ei sitä myöntänyt. Taloyhtiö on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen.

– Peukut pystyssä odotellaan, vahva usko talolla on, että toimiva järjestelmä saa jäädä käyttöön. Jos ei, niin vaadimme Vihdin kunnalta vahingonkorvausta, koska he ovat myöntäneet meille luvan vaillinaisin perustein, taloyhtiön isännöitsijä Vesa Ryyppö kuvailee tilannetta.

Maalämpö tekee kauppansa epäselvyyksistä huolimatta

Maalämpöjärjestelmien rakentaminen tuli toimenpideluvituksen piiriin vuonna 2011. Ympäristökeskus antoi samaan aikaan omat suosituksensa muun muassa lämpökaivojen varoetäisyyksistä. Vihtiläistaloyhtiön ongelmaksi on muodostunut se, että lämpökaivot on porattu pohjavesialueen suoja-alueelle. Maalämpökauppias vakuuttaa, että riskit minimoidaan yleensä jo luvitusvaiheessa.

– Kunnat ovat tarkkoja siitä, että missä poraaminen ei ole hyvä asia. Kun mennään pykälien mukaan, niin mitään riskiä ei pitäisi olla. Mitään myrkkyjähän siellä ei käytetä. Tietenkin porausvaiheessa maa-aineksia myllätään ja siksi se käydään lupahakemusvaiheessa läpi, että onko alueella jotain riskejä, mitä täytyy ottaa huomioon, Etelä-Suomen lämpöpalvelun myyntipäällikkö Jussi Salo kuvailee.

Vihtiläistaloyhtiön sekava tilanne on tuttu sekä maalämmön myyjille että ostajille, mutta lämmitysmuoto tekee yhä kauppansa. Salo kertoo, että varsinkin suurissa taloyhtiöissä riittää kiinnostusta maalämpöön.

Muitakin kohteita tehty ilman vesilain mukaista lupaa?

Vihdin Kisarinteen tapauksesta on luvassa ensimmäinen maalämpökaivojen vesitalousluvista annettava tuomioistuinpäätös. Isännöitsijä Vesa Ryypön mukaan Länsi-Uudellamaalla on useita muitakin ilman vesilain mukaista lupaa rakennettuja maalämpöjärjestelmiä tärkeillä pohjavesialueilla.

– On niitä tehty, minun tietääkseni ainakin Lohjalla paljonkin. Kuka niitä sitten rupeaa takaperin penkomaan, niin se jää nähtäväksi. Toivottavasti ei kukaan, että ihmiset saavat lämmittää talojaan rauhassa.