Keskisuomalaisilla kalamiehillä tähtäimessä MM-kisat Costa Ricassa

Neljän keskisuomalaismiehen kalastusporukka on saavuttanut mainetta kotoisia järviä lämpimämmissäkin vesissä. Menestys vetouistelukilpailuissa on tähän mennessä poikinut voiton jopa Intian valtameren vesillä, sillä joukkue voitti MM-osakilpailun Mauritiuksella. Seuraavana tiedossa olisivat MM-kisat Costa Ricalla, jos vain matkabudjetti saadaan kasaan.

Mika Kauppinen
Suomea vetouistelun MM-osakilpailussa Mauritiuksella edustanut joukkkue.
Voittoisa joukkue Mauritiuksella, vasemmalta Mika Kauppinen, Timo Paajanen, Tuomo Kauppinen ja Mika Lahtinen.Mika Kauppisen arkisto

Jyväskyläläinen Mika Kauppinen on ollut innokas kalamies jo siitä lähtien, kun hän sai mato-ongellaan ensimmäisen ahvenensa seitsemän vuotiaana. Nykyisin kalastaminen, erityisesti vetouistelu, on vienyt suuremmankin siivun miehen vapaa-ajasta.

Saman harrastuksen parissa puuhaavat myös muuramelaiset Timo Paajanen ja Mika Lahtinen sekä lannevetinen Tuomo Kauppinen. Yhdessä miehet muodostavat tiimin, joka muun muassa voitti vetouistelun SM-kultaa vuonna 2011.

Suomen mestaruus avasi tien Intian valtamerelle

Suomen mestaruus avasi tien MM-osakilpailuun, joka järjestettiin Intian valtamerellä, Mauritiuksen saarella. Siellä kalastettiin marliineja, jotka voivat suurimmillaan kasvaa jopa useiden satojen kilojen suuruisiksi. Marliinit ovat myös tunnettuja siitä, että ne ovat erittäin nopeita uimareita.

- Meidän joukkueemme tunsi kyllä aluksi pientä alemmuutta MM-osakilpailussa, sillä monet muut kalastajat olivat niin sanotusti paremmista piireistä, naurahtaa Mika Kauppinen.

Vastoinkäymisiäkään itse kalastuskisasta ei puuttunut, sillä suomalaisten vene hajosi peräti kaksi kertaa.

- Avomerelläkin vaihdettiin kerran venettä, kun moottori hajosi. Välillä kyllä meinasi koti-ikävä päästä valloilleen kaikkien vastusten keskellä, muistelee Kauppinen.

Kisaorganisaatio kuitenkin järjesti suomalaisille uuden veneen ja kisa jatkui.

Kalaonni kääntyi vaikeuksien jälkeen

Kalaonnikin kääntyi, sillä keskisuomalaisjoukkue nappasi kisan viimeisenä päivänä peräti kolme marliinia.

- Se tuntui aivan mahtavalta ja emme meinanneet uskoa todeksi, kun omat nimemme komeilivat tulostaululla!, Kauppinen kertaa tunnelmia.

Mika Kauppisen mukaan marliini on todella kunnioitusta herättävä kala, sillä uskomattomien voimiensa ja nopeutensa takia kala todella ottaa mittaa saalistajastaan. Suurin keskisuomalaisten saalistama marliini painoi 80 kiloa, mutta peräti noin 200 kiloinenkin marliini oli lähellä päätyä suomalaisjoukkueen veneeseen.

Miten käy Costa Rican reissun?

MM-osakilpailun voitosta palkkioksi keskisuomalaisjoukkueella on nyt taskussaan osallistumisoikeus vetouistelun MM-kilpailuun. Kisa pidetään Costa Ricassa huhtikuun puolessa välissä. Matka on kuitenkin kallis ja kustannukset on maksettava kokonaan omast pussista, joten joukkue on pyrkinyt löytämään yhteistyökumppaneita sponsoriksi kisamatkalle.

Toistaiseksi emme ole sponsoreita löytäneet, joten voi olla että MM-kisareissu vaihtuu pilkkiretkeen

- Toistaiseksi emme ole sponsoreita löytäneet, joten voi olla että MM-kisareissu vaihtuu pilkkiretkeen, kertoo Mika Kauppinen.

Huhtikuun puoleen väliin on kuitenkin vielä aikaa. MM-kisajoukkueessa saa olla kuusi henkeä ja nelihenkinen keskisuomalaistiimi tarjoaakin nyt mahdollisuutta kahdelle yhteistyökumppaneiden edustajalle osallistua joukkueen matkaan.