1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuningatar Beatrix luopuu kruunusta

Hollannin kuningatar ilmoitti maanantai-iltana, että hän luopuu kruunusta poikansa hyväksi. Beatrix täyttää tällä viikolla 75 vuotta.

Ulkomaat
Kuningatar Beatrix kruunajaisissaan Amsterdamissa huhtikuussa 1980.
Kuningatar Beatrix kruunajaisissaan Amsterdamissa huhtikuussa 1980.Reuters-TV
Hollannin kuningatar Beatrix, hänen poikansa Willem-Alexander ja prinsessa Maxima.

Hollannin kuningatar Beatrix on ilmoittanut luopuvansa kruunusta poikansa Willem-Alexanderin hyväksi. Hollannin tiedotusvälineiden ennakoima päätös varmistui kuningattaren tv- ja radio-puheessa maanantai-iltana.

– Vastuun maastamme on nyt oltava uuden sukupolven käsissä, Beatrix sanoi kiittäessään luottamuksesta, jota on saanut kuningattarena nauttia.

Hän perusteli päätöksensä ajankohtaa myös sillä, että Oranian kuningashuone viettää tämän vuoden lopulla valtansa 200-vuotisjuhlia.

Pääministeri Mark Rutte piti oman puheensa kansakunnalle heti Beatrixin jälkeen. Hänen mukaansa kuningatar on aina ollut Hollannin yhteiskunnan sydän ja sielu.

Beatrix kruunattiin vuonna 1980

Beatrix, jota Hollannissa kutsutaan lempinimellä Bea, on ollut valtaistuimella 33 vuoden ajan. Hänkin peri kruunun vielä elossa olleelta vanhemmaltaan, kuningatar Julianalta, jonka valtakausi oli kestänyt kaksi vuotta vähemmän kuin Beatrixin nyt.

Willem-Alexanderista tulee maansa ensimmäinen kuningas yli sataan vuoteen, sillä kolmessa edellisessä sukupolvessa valtionpää on ollut nainen. Hänen kruunajaisensa ovat huhtikuun lopussa. Hallitsijan rooli on nykyisin lähinnä seremoniaalinen.

45-vuotias Willem-Alexander on naimisissa argentiinalaisen Maxima Zorreguietan kanssa, joka on ammatiltaan investointipankkiiri. Kun valtaistuin seuraavan kerran vaihtaa haltijaa, Hollanti palaa kuningatarkantaan: perheellä on kolme 5 - 9-vuotiasta tytärtä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP