1. yle.fi
  2. Uutiset

BlackBerry yrittää paluuta uudella mallilla

Yhdysvaltain entisen markkinajohtajan myynti on romahtanut vanhentuneiden mallien takia. Uusi BlackBerry esitellään viimein huomenna.

talous

Kanadalainen älypuhelinvalmistaja RIM yrittää elvyttää markkinaosuuttaan uudella BlackBerry-mallilla. Puhelin esitellään huomenna keskiviikkona järjestettävässä tuotejulkistuksessa New Yorkissa.

Mittavaan markkinointikampanjaan kuuluu myös tv-mainos amerikkalaisen jalkapallon mestaruusottelun Super Bowlin yhteydessä.

Valmistaja lupaa, että uutuusmalli on aiempia nopeampi ja että sillä on helpompi kirjoittaa. Puhelinta markkinoidaan myös sillä, että käyttäjä voi pitää työprofiilinsa ja henkilökohtaisen profiilinsa erillään.

Vuonna 1999 markkinoille tuotu BlackBerry oli ensimmäisiä puhelimia, joilla pystyi lähettämään sähköpostia ja käyttämään esimerkiksi kalenteria. Viime vuosina BlackBerry on kuitenkin jäänyt Applen ja muiden valmistajien jalkoihin kilpailluilla älypuhelinmarkkinoilla.

Uuden BlackBerry 10:n käyttöjärjestelmä on saanut myönteisiä arvioita lehtien ennakkotesteissä. RIM:in osakekurssi on neljässä kuukaudessa miltei kolminkertaistunut 16 dollariin, tosin se on yhä vain murto-osa 147 dollarin huipustaan vuodelta 2008.

Tuolloin BlackBerryn markkinaosuus oli Yhdysvalloissa 46 prosenttia. Viime vuonna osuus oli enää kaksi prosenttia.

Uusin malli piti alunperin esitellä jo viime vuoden alussa. Yhtiö ei ole kertonut hintaa uudelle laitteelle, jonka on määrä tulla markkinoille pian julkistuksen jälkeen.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi