1. yle.fi
  2. Uutiset

Google otti Pohjois-Korean karttapalveluunsa vankileireineen

Hakukoneyhtiö julkaisi yksityiskohtaisen kartan eristyneestä Pohjois-Koreasta. Paikalliset eivät juuri pääse karttaa katsomaan.

Ulkomaat
Ilmakuva kaupungista
Pjongjangin keskusta.Google Maps

Google on julkaissut huomattavasti entistä tarkemman kartan Pohjois-Koreasta internetin karttapalvelussaan Google Mapsissa. Kartta päivitettiin sen jälkeen kun yhtiön toimitusjohtaja Eric Schmidt oli vieraillut eristäytyneessä maassa.

Uudelle kartalle on merkitty myös Pohjois-Korean pahamaineisia vankileirejä. Kartoitustyö on kestänyt useita vuosia, ja siihen on osallistunut lukuisia vapaaehtoisia. Uusi kartta perustuu pitkälti satelliittikuviin.

Tähän asti Pohjois-Korea on ollut Google Mapsin viimeisiä käytännössä liki kartoittamattomia alueita. Kartta on tuotettu yhtiön Map Maker -palvelussa, jossa tavalliset ihmiset voivat tuottaa ja täydentää karttatietoa.

Pohjoiskorealaisia itseään kartta ei kuitenkaan juuri hyödytä, sillä internetiin pääsy on maassa varattu hyvin harvalukuiselle puolue-eliitille. Hieman useammat pääsevät maan sisäiseen intranetiin.

Yksityiskohtaisimmat tiedot kartalla on pääkaupungista Pjongjangista, josta karttaan on nimetty sairaaloita, metroasemia ja kouluja. Muualta maasta yksityiskohtia on tarjolla vähemmän.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi