Jää hiotaan timantiksi SM-kisoja varten

Seinäjoella luistellaan viikonloppuna yleisluistelijoiden SM-kisoja kelien armoilla. Kisojen jääolosuhteet riippuvat paljon muun muassa ilman lämpötilasta.

urheilu
Luistelukenttää jäädytetään vesiruiskulla
Tommi Parkkinen/Yle

Seinäjoen jääurheilukeskuksessa luistellaan viikonloppuna yleisluistelun SM-kilpailut. Luistelijoita odottaa hyvässä kunnossa oleva jää. Kunnossapitopäällikkö Jarmo Luuri kertoo, että kovien pakkasten jälkeen on päästy korjailemaan halkeamia, jotka aiheutuvat jään elämisestä eli pääasiassa kutistumisesta.

Jää tehdään huolella

Jäätä syynätään ennen kisoja ja kisan aikana. Viimeistelyä tehdään hartaasti ja huolella. Luvassa on muun muassa kastelua, tasoitusta sekä ohennusta. Kunnossapitopäällikkö luottaa työtekijöihinsä, koska heillä on pitkä kokemus jään tekemisestä. Eniten jään epätasaisuuksia tulee esiin pikaluistelussa, jossa luistimen terä on pitkä ja se reagoi jokaiseen nousuun tai notkelmaan. Palautetta kisoissa ja niiden jälkeen tulee kuitenkin yleensä eniten silloin, kun luonnonolosuhteet ovat huonot, sanoo Luuri.

Sopiva sää tilauksessa

SM-kilpailujen ajaksi on luvattu kohtalaisen hyvää keliä ja sopivaa pakkasta. Kisoja ajatellen toivekeli olisi tyyni ja lämpötila lähellä nollaa, toteaa Jarmo Luuri. Kunnossapitopäällikön mielestä pieni lumisadekkaan ei ole haitaksi, mutta jos lunta tulee tupruttamalla niin silloin kisa kärsii. SM-kilpailujen ajan jäästä huolehtii kaksi henkilöä aamuvuorossa ja kaksi iltavuorossa.