Vaikea fysiikka ei kiinnosta lukiolaisia

Fysiikan opiskelu ei innosta, koska ainetta pidetään vaikeana. Merkittävä syy nähdään alan opettajakunnassa, josta vain vähemmistö on fyysikoita. Vähäinen kiinnostus johtaa siihen, että vientialoilla on pian osaajapula ja ammattilaiset tulevat esimerkiksi Aasiasta.

Kotimaa
Oppitunti
YLE

Ylioppilaskirjoitusten reaalikoe paljastaa fysiikan aseman lukioissa: pitkän matematiikan kirjoittajia on noin 12 500, fysiikan kirjoittajia vain viitisen tuhatta. Tätä selittänee paljolti se, että valtaosa alan opettajista on matemaatikkoja, ei fyysikoita.

Opiskelupaikkojen jaossa ero näkyykin jo selvästi ja tietyt lukiot menestyvät karsinnoissa vuodesta toiseen, summaa Oulun yliopiston koulutusrehtori Olli Silvén.

- Teknilliseen tiedekuntaan hakeutuvista opiskelijoista huomattavalla osalla on fysiikan opettajan oma pääaine ollut fysiikka. Fysiikan vähäinen opiskelu johtaa siihen, että emme pysty saamaan riittävästi väkeä, joista valita opiskelijoita tekniikkaan ja niin sanottuihin koviin luonnontieteisiin.

Vientialoilla fysiikan osaajista alkaa olla jo pula niin meillä kuin muuallakin, pohtii Oulun yliopiston koulutusrehtori Olli Silvén.

- Ongelmahan on aivan sama kaikissa muissakin länsimaissa, esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa. Tämä on johtamassa siihen, että tekniikan ja luonnontieteiden ammattilaiset monesti tulevat muualta, esim. Intiasta, Kiinasta tai Itä-Euroopan maista.

Koululaitos tukahduttaa innon

Merikosken lukion fysiikan opettaja Kari Pekkala aikoi alun perin tutkijaksi tai teollisuuden palvelukseen, mutta päätyi puolivahingossa kutsumustyöhönsä.

Ei sitä tee mieli edes opiskella, jos opettaja itse ei ole innostunut.

Katri Pälve

Oppilaiden kiinnostus herätetään jo yläasteella arkihavaintojen tutkimisella. Koululaitos vain tuppaa tukahduttamaan innon heti alkuunsa.

- Ei tärkeintä ole se, että käy vauhdilla kaikki asiat läpi, jolloin kukaan ei pysy mukana, vaan keskittyy tärkeimpiin ja varaa siihen riittävästi aikaa.

Fysiikka vaikean aineen maineessa

Fysiikka on lukion reaaliaineista rankimman maineessa ja sitä pidetään poikien juttuna. Lukiolainen Katri Pälve kumoaa moiset luulot.

- Fysiikasta on hirveästi ennakkoluuloja, että se on tosi vaikea. Monet eivät ole ikinä ajatelleet niitä asioita syvemmin, vaan katsoneet kerran ja todenneet että ei tajua. Jos osaa ne kaikki merkit ja yksiköt niin kyllä se menee.

Olennaisen tärkeää on opettajan vaikutus, korostaa Pälve.

- Ei sitä tee mieli edes opiskella, jos opettaja itse ei ole innostunut.