1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuninkaalliset

Hollannin tulevalla kuninkaalla suomalaiset sukujuuret

Alankomaiden tuleva kuningas, nykyinen Oranian prinssi Willem-Alexander, on isänsä puolelta suomalaisten jälkeläinen. Kyseessä on ensimmäinen kerta Euroopassa, kun todistetusti suomalaisia sukujuuria omaava nousee kuninkaaksi.

Hollannin kuningatar Beatrix (vas.), hänen poikansa Willem-Alexander ja prinsessa Maxima Singaporen-vierailunsa aikana 25. tammikuuta. Kuva: Robin Utrecht / EPA

Willem-Alexanderin isän, Claus Amsbergin jälkeläiset ovat eräitä harvoja eurooppalaisia kuninkaallisia, joilla on suomalaisia sukujuuria. Amsbergin suvun kotialue, Pommeri kuului aikanaan Ruotsille ja alueella aikoinaan työskenteli suomalaisia johtohenkilöitä.

Suomalaisuus kulkee suvussa niin, että Amsberg polveutui pommerilaisista Schlippenbachin kreiveistä, jotka olivat sotamarsalkka, kreivi Niiles Tuurenpoika Bielken ja tämän vaimon Porin kreivittären Eeva Kustaantytär Hornin nuoremman tyttären jälkeläisiä.

Kreivitär Eeva Horn oli syntyisin varsin suomalaisesta perheestä. Suku oli elänyt jo myöhäiskeskiajalla Varsinais-Suomessa, nykyisen Salon seudulla. Esimerkiksi, Eevan isänisänisä oli Kankaisten ritari Henrikki Laavunpoika, Vehkalahden Salmenkylän Kirstin poika.

Ensimmäinen kuningas yli sataan vuoteen

Huhtikuussa kuninkaaksi nouseva Willem-Alexander on Alankomaiden luopuvan hallitsijan, kuningatar Beatrixin kolmen pojan katraan vanhin. Pojat ovat syntyneet Beatrixin avioliitosta, edesmenneen aatelismiehen ja diplomaatin Claus van Amsbergin kanssa.

Willem-Alexanderista tulee maansa ensimmäinen kuningas yli sataan vuoteen, sillä kolmessa edellisessä sukupolvessa valtionpää on ollut nainen.

Suomalaiset sukujuuret selvitti sukututkija Kim Sjöström. Hänen 37-sivuinen tutkimusartikkelinsa tulevan kuninkaan Willem-Alexanderin sukujuurista on julkaistu vuonna 2011 sukututkimukseen keskittyvässä lehdessä J_ournal of the Foundation for Medieval Genealogy_.