Häät ja hautajaiset ovat avoimia kaikille

Viikonloppuna Joensuussa järjestetyt jengihautajaiset herättivät kysymyksiä kirkollisten tilaisuuksien avoimuudesta. Seurakunnista muistutetaan, että kaikki kirkossa järjestettävät tilaisuudet ovat avoimia kaikille ja myös kuvaaminen on sallittua. - Hienotunteisuus läheisiä kohtaan tulee kuitenkin muistaa, huomauttaa Joensuun seurakunnan kirkkoherra Petri Karttunen.

Kotimaa
Uudenvuodenyönä ammutun noin 40-vuotiaan miehen hautajaissaattue matkalla Joensuun kirkolta hautausmaalle, 26. tammikuuta.
Uudenvuodenyönä ammutun noin 40-vuotiaan miehen hautajaissaattue matkalla Joensuun kirkolta hautausmaalle, 26. tammikuuta.Str / Lehtikuva

Joensuussa vietettiin viikonloppuna paljon julkisuutta keränneet hautajaiset, johon otti osaa 150-160 ihmistä. Osa hautajaisvieraista oli moottoripyöräkerhojen jäseniä.

Tilaisuuden yksityisyys herätti paljon keskustelua muun muassa internetin keskustelupalstoilla. Moni oli epätietoinen siitä, missä kulkee yksityisen ja julkisen raja kirkollisissa tilaisuuksissa.

Ne eivät ole luonteeltaan yksityistilaisuuksia, vaan seurakunnan kokoontumisia.

Petri Karttunen

Joensuun seurakunnan kirkkoherra Petri Karttunen muistuttaa, että kirkossa järjestettävistä tilaisuuksista kaste, konfirmaatio, häät ja hautajaiset ovat käytännössä jumalanpalveluksia ja näin kaikille avoimia.

Myös kuvaaminen on sallittua kaikille.

- Ne eivät ole luonteeltaan yksityistilaisuuksia, vaan seurakunnan kokoontumisia. Kuka vaan voi kuvata, mutta se on parasta tehdä omalta paikaltaan ilman häiriöitä, Karttunen sanoo.

"Hienotunteisuus kunniaan"

Petri Karttunen kuitenkin muistuttaa, että vieraiden on hyvä ottaa huomioon lähiomaisten tunteet tilaisuuteen osallistuttaessa.

- Hienotunteisuutta on esimerkiksi se, että pukeutuu tilaisuuden mukaan ja pysyy kirkossa sivummalla eikä tule istumaan etupenkkiin. Kameran kanssa on myös hyvä olla varovainen ja sopia asiasta tilaisuuden järjestäjän kannalta.

Hienotunteisuutta on esimerkiksi se, että pukeutuu tilaisuuden mukaan ja pysyy kirkossa sivummalla.

Petri Karttunen

Karttunen ei muista uran varreltaan kuin muutaman häiriöiden takia keskeytyneen häätilaisuuden. Nekin aiheutuivat kirkkoon vahingossa kesken toimituksen eksyneistä turisteista.

Vaikka Joensuussa toimittajat pysyivätkin kirkon ja itse hautajaistilaisuuden ulkopuolella, ei kahnauksilta vältytty. Poliisi päätti tiistaina käynnistää esitutkinnan toimittajiin kohdistuneen uhkauksen vuoksi.

Siunaustilaisuutta Joensuun keskustassa seuranneelta toimittajalta otettiin kamera ja se heitettiin lumihankeen. Lisäksi toiselta toimittajalta vaadittiin kameraa, mutta toimittaja oli antanut kameran muistikortin ja tilanne oli päättynyt siihen.