1. yle.fi
  2. Uutiset

Pienenkin lainan saaminen tyssää usein vakuuksiin

Pankkien luotto- ja lainaviidakkoon voi helposti eksyä, jos rahantarve on pieni ja akuutti. Tarjotut rahoitusvaihtoehdot eivät vähävaraiselle ole aina halvimmasta päästä.

talous
Asiakas ja henkilökuntaa pankissa.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Jos tarvitsee 5000 euroa kodinkoneisiin tai vaikkapa hammasremonttiin, ei pankkien luotto- ja lainavalikoimista juuri löydy tarpeeseen räätälöityä tuotetta.

Pankki voi sen sijaan todeta summan olevan liian pieni lainaa varten ja tarjota joko isompaa lainaa tai vaihtoehtoista rahoitusmuotoa, esimerkiksi joustoluottoa.

- Pienempää summaa, esimerkiksi muutamaa tuhatta euroa tarvitsevalle tarjoaisimme tarpeesta riippuen korttiin liitettävää limiittiä tai joustoluottoamme. Isompia hankintoja varten myönnetään yleensä perinteinen laina, johon tulee myös vakuus, kertoo Nordean henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Korttiin sidottua luottoa tarjoaisi myös Länsi-Uudenmaan Osuuspankin Lohjan pankinjohtaja Juhani Kumpulainen. Edullisimmaksi tulisi velkakirjalaina, mutta sen pankki olisi valmis myöntämään vain tutulle asiakkaalle.

- Korttiluotto on asiakkaalle kaikkein vaivattomin vaihtoehto. Ei tarvitse alvariinsa käydä pankissa neuvottelemassa, Kumpulainen sanoo.

Välimuoto puuttuu

Helsingin kaupungin velkaneuvoja Ilkka Passin mukaan pankkien ja rahoitusyhtiöiden tuotevalikoima on muuttunut.

- Tuotteisto on kapea niille, joilla ei ole antaa vakuuksia. Ennen oli luottovaihtoehtoja, josta maksettiin vain korkoa, esimerkiksi käyttöasteen mukaisesti. Tällaiselle olisi nykyäänkin tarvetta, Passi sanoo.

Vakuudettomien vaihtoehtojen puute on esimerkiksi vähävaraisemmille ongelma.

*- *Monella meidän asiakaskunnastamme ei ole esittää vakuuksia, joten he joutuvat turvautumaan kalliskorkoisiin kortti- ja joustoluottoihin. Nekin ovat jossain määrin käyttökelpoisia, mutta jonkinlainen välimuoto nykyisellään tarvittaisiin ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi.

Kunnalliset vaihtoehdotkaan eivät Passin mukaan aukkoa täytä.

- Sosiaalisen luototuksen mahdollisuudet ovat rajalliset. En sitten tiedä, mitkä tahot voisivat tällaisen välimuodon järjestää. Olisiko se sitten jotakin pankkien ja sosiaalisen luototuksen välillä, Passi pohtii.

Lue seuraavaksi