PAM: Kaupat nihkeitä maksamaan myyjille kielitaidosta

Palvelualojen ammattiliitto kritisoi sitä, että työnantajat edellyttävät usein esimerkiksi venäjän kielen taitoa, mutta eivät ole valmiit maksamaan siitä. Muutama riitatapaus on menossa tuomioistuimen käsittelyyn.

Kotimaa
Vaatekaupan myyjä asettaa uusia vaatteita myyntiin.
YLE

Palvelualojen ammattiliitto PAM kritisoi kauppoja työntekijöille maksettavan kielilisän pimittämisestä. PAMin Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Kimmo Nikula sanoo, että työnantajat edellyttävät usein esimerkiksi venäjän kielen taitoa, mutta eivät ole valmiit maksamaan siitä.

Työehtosopimuksen mukaan työntekijälle on maksettava viiden prosentin suuruinen kielilisä yhtä hallittavaa kieltä kohden. Nikula harmittelee, että nykyään lisiä jättävät maksamatta pienten liikkeiden lisäksi myös isommat kauppaketjut. Kielilisää maksetaan lähinnä erikoistavarakaupan työntekijöille eikä juuri päivittäistavarakaupan puolella.

Lisää ei tarvitse maksaa koko vuodelta, jos työntekijä käyttää vierasta kieltä esimerkiksi vain turistisesongin aikana.

- Kyselyjä tulee liittoon paljon esimerkiksi jouluaikaan, Nikula sanoo.

PAMin neuvottelupäällikön Juha Ojalan mukaan kielilisään liittyvät erimielisyydet ovat lisääntyneet viime vuosina jatkuvasti eri puolilla maata. Lisääntyneen turismin lisäksi kielitaidolle on kysyntää myös maahanmuuton kasvun takia.

Neuvottelupäällikkö Timo Löppönen Kaupan liitosta sanoo, että kielilisän maksamisesta on ilmennyt joitakin erimielisyyksiä, mutta tapauksia ei ole hänen mielestään paljon. Löppösen mukaan työntekijät arvioivat joskus kielitaitonsa ja sen käytön määrän yläkanttiin. Vierasta kieltä on käytettävä lähes päivittäin, jotta lisää voidaan maksaa.

- Työntekijän on kyettävä kielitaidollaan tukemaan kauppaa, ja kertomaan tuotteista enemmän kuin pintapuolisesti, Löppönen muistuttaa.

Viiden prosentin lisä taulukkopalkkaan on Löppösen mielestä sinänsä oikean suuruinen.

Työtuomioistuin on linjannut parissa eri tapauksessa, että kielilisää ei ole tarvinnut maksaa työntekijälle. PAMista kerrotaan, että työtuomioistuimeen tullaan viemään vielä joitakin uusia tapauksia. Lappeenrannassa eräs kielilisän maksamiseen liittyvä riitatapaus on menossa käräjille tämän kevään aikana. Kantajina on kolme henkilöä.