1. yle.fi
  2. Uutiset

Miksei kyläkauppa kannata?

Toimittaja Johanna Talasterä myöntää itsekin usein käyvänsä ostoksilla isossa kaupassa. Teetkö sinä samoin?

Näkökulmat
Kärkölän ovet sulkenut kyläkauppa.
Johanna Talasterä

Kyläkaupan sulkeutuminen Kärkölän Lappilassa kaihertaa kyläläisten mieliä. Perjantaina, toiseksi viimeisenä kauppapäivänä ovi kävi tiuhaan. Kyläläiset saapuivat ostoksille ja samalla jättivät hyvästit viisi vuotta kylän keskustassa palvelleelle kaupalle sekä samassa yhteydessä toimineelle ravintolalle.

*Kylältä katosi samalla viimeiset palvelut. *Jäi vain tiilitehdas, kuten eräs asukas totesi.

Kyllä niitä asiakkaita nyt sitten riitti, puuskahti kollega, kun kerroin millainen tungos kaupassa oli. Lappilassa kyläkauppa kannatti erityisesti kesällä kohtalaisesti, koska mökkiläiset käyttivät palvelua kiitettävästi.

Kenen syy on, että kyläkauppa kuolee?

Kylänraitin tallaajalle riittää tietoisuus, että siinä se kauppa on, keskellä kylää.

Jokainen voi tutkiskella omatuntonsa syövereitä ja pohtia onko kyläkaupasta tullut ostettua muuta kuin se unohtunut hiiva. Autoilevat ihmiset myös maaseudulla keskittävät ostoksensa isoihin marketteihin. Onhan niissä isommat valikoimat ja monesti vähän edullisemmat hinnatkin. Löytyy eksoottisia hedelmiä ja kymmenen erilaista olutmerkkiä.

Kyläkaupassa käy lähinnä se mummo, joka taittaa ostosreissunsa kesällä polkupyörän ja talvella potkukelkan kanssa. Lapset hakevat koulun jälkeen karkkipussin. Kesäasukkaille tunnelmallinen kyläkauppa kuuluu mökkikesän elämyksiin. Tavalliselle kylänraitin tallaajalle riittää tietoisuus, että siinä se kauppa on, ihan kylän keskellä. Jos vaikka unohtuu se hiiva.

*Kun kauppa suljetaan *viimeisen kerran, alkaa itku ja valitus. Mutta käsi sydämellä, keskititkö ostoksesi oman kylän pikku putiikkiin?

Lue seuraavaksi