1. yle.fi
  2. Uutiset

Timbuktu vajoamassa ryöstelyihin

Ranskan ja Malin sotilaiden valtaama Timbuktu on vajonnut ryöstelyihin. Armeija vakuuttaa, että se on saanut tilanteen hallintaan.

Ulkomaat
Timbuktu katukuvaa
Lehtikuva / Eric Feferberg AFP

Malissa sijaitseva Timbuktun kaupunki on joutunut ryöstelijöiden valtaan. Sadat kaupunkilaiset ovat ryöstäneet kauppoja, joiden sanotaan kuuluvan "arabeille, mauritanialaisille, algerialaisille tai terroristeille", joilla on yhteyksiä kaupunkia kymmenen kuukautta hallinneisiin islamisteihin.

Sähkö- ja vesikatkoista kärsineen aavikon köyhän rajakaupungin asukkaat ovat ottaneet, mitä ovat käteensä saaneet. Kaupat on tyhjennetty televisioista, ruuasta ja huonekaluista. Osa ryöstelijöistä on saanut käsiinsä aseita ja armeijan viestintävälineitä.

Asukkaat ovat kahakoineet keskenään, vaikka suurin osa on keskittynyt potkimaan kauppojen ovat auki, minkä jälkeen kaupat on putsattu muutamassa minuutissa.

Ranskan ja Malin sotilaat valtasivat Timbuktun islamisteilta eilen maanantaina. Ranskan sotilaat kuitenkin vetäytyivät nopeasti Timbuktun esikaupunkialueilla. Malin armeija sanoo, että se on saanut tilanteen Timbuktussa hallintaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii, että Malin armeija huolehtii vaaleaihoisten ihmisten turvallisuudesta. Järjestö pelkää, että jännitteet arabien, tuaregien ja mustien malilaisten kesken kasvavat.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi