1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rahan pesu ei koskaan kannata

Vanhojen rahojen keräily kiinnostaa yhä usempaa. Hyvää tarkoittava harrastelijakeräilijä voi kolikon ulkonäköä parannellessaan saada aikaan vahinkoa, joka laskee kolikon arvoa dramaattisesti.

Kotimaan uutiset
Kolikoita laatikoittain
Yle

Oulun Numismaattisen Kerhon puheenjohtaja Markku Sumén on havainnut uusien keräilijöiden innostuksen. Kerhoon on liittynyt uusia jäseniä, joten jäsenmäärä lähestyy kahtasataa. Innostuneita vanhojen rahojen keräilijöitä on aina 13-vuotiaista lähtien. Vanhat ja uudetkin rahat kiinnostavat ja yhdistävät.

Markku Suménin mielestä keräilyn mielenkiintoa lisää valinnan vapaus.

- Jokainen voi itse määrittää keräilyn kohteen. Joku haluaa kerätä oman syntymävuotensa kolikoita, toinen taas keräilee yleisiä käyttörahoja. Jotkut keräävät sijoitustarkoituksessa kulta- ja hopearahoja, joten vaihtoehtoja löytyy, Sumén lisää.

Aika monelta löytyy kotoa vanhoja kolikoita tai seteleitä. Juhlarahat ja nykyään varsinkin kahden euron kolikot ovat suosittuja keräilykohteita.

Keräilyharrastajien määrä on esimerkiksi Oulussa kasvanut. Euron tulon myötä alan kiinnostus on ollut jatkuvassa nousussa. Internetisivustojen ja -huutokauppojen myötä harrastamisen mahdollisuudet ovat kasvaneet.

Tällä hetkellä Suomen markkojen keräily on suosittua. Kun rahoja käytettiin jokapäiväisessä elämässä, ei niihin laitettu sen enempää merkitystä. Nyt niistä huomataan eroavaisuuksia, jotka kiinnostavat keräilijöitä. Erikoisuuksia kutsutaan varianteiksi.

Kivijalkamyymälässä riittää kiinnostuneita

Ei puhdisteta eikä kiilloteta missään nimessä. Keräilyarvo laskee vaikka kyseessä olisi harvinainenkin raha.

Jani Nuorala

Oululainen Jani Nuorala perusti pari kuukautta sitten vanhojen rahojen osto- ja myyntiliikkeen. Nuorala teki kauppaa internetin kautta useita vuosia, mutta huomasi, että asiakkaat kaipasivat henkilökohtaista kanssakäymistä. Ovi onkin käynyt kun kiinnostuneet ovat arvioittaneet vanhoja rahojaan.

- Liikkeellä on paljon kahden euron kolikoiden keräilijöitä. 2000-luvun alun euron käyttöönotto lisäsi keräilijöiden määrää. Joidenkin kaksieurosten hinta on kymmenkertaistunut, Jani Nuorala kertoo.

Yksi vinkki vanhojen rahojen käsittelemiseen on, että ne pitää jättää sellaisen kuntoon kun ne ovat.

- Ei puhdisteta eikä kiilloteta missään nimessä. Keräilyarvo laskee vaikka kyseessä olisi harvinainenkin raha. Arvo voi laskea kymmenesosaan, Nuorala varoittelee.

Moni haaveilee piironginlaatikosta löytyvien rahojen olevat arvokkaita. Nitäkin löytyy harvoin, mutta usein tilanne on toinen.

- Moni pettyy, kun kuulee kolikoiden arvon. Harvoin, tosi harvoin pienestä pussukasta voi löytyä viiden tai kymmenen pennin kolikoita tietyiltä vuosilta. Jos vielä ovat hyvässä kunnossa, niin arvo voi olla suurikin, Jani Nuorala muistuttaa.

Keräilyharrastus on maailmanlaajuista. Esimerkiksi kiinalaiset ovat olleet viime aikoina kiinnostuneita Suomen markoista.

Lue seuraavaksi