Säätiö turvaa kunnan omaisuutta

Kunnissa on herännyt mielenkiinto omaisuuden säätiöittämiseen. Säätiön avulla kunta voi pitää omaisuutensa itsellään mahdollisesta kuntaliitoksista huolimatta.

Sysmällä on tuntuva metsäomaisuus Kuva: Jan Kallas / Yle

Sysmässä metsä ja peltomaat ovat arvossaan ja kunnallakin on sievoinen summa maaomaisuutta. Nyt kunnassa on aloitettu selvitys, miten osan siitä voisi siirtää säätiön nimiin.

- Kyseessä on maa- tai metsäalueita josta tulee tuottoja kunnalle, sanoo kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

Säätiöinnostuksen taustalla on pelko valtionosuuksien leikkauksista. Mikäli niitä karsittaisiin rajusti, niin että Sysmän kaltainen itsenäisyydestä kynsin ja hampain kiinnipitävä kunta olisi pakotettu kuntaliittoon, säätiö takaisi, että omaisuus ei valuisi naapurille vaan käytettäisiin itse.

- Esimerkiksi palveluihin, kulttuuriin, liikuntaan ja yleensäkin kaikkeen sellaiseen, joka ei ole lakisääteistä vaan kunta vapaaehtoisesti tuottaa asukkaidensa hyväksi, summaa Kitkiöjoki.

Kyllähän siinä aina on vähän ketunhäntä kainalossa, kun kunta suojaa omaisuuttaan tällaisella menettelyllä.

Heikki Harjula

Omaisuuden säätiöittäminen on vielä hyvin harvinaista kunnissa. Kuntaliitolla ei ole sinällään mitään toimintatapaa vastaan, mutta sen arvioidaan vaikeuttaa kuntaliitosneuvotteluja.

- Kyllähän siinä aina on vähän ketunhäntä kainalossa, kun kunta suojaa omaisuuttaan tällaisella menettelyllä. Ei se ainakaan edesauta kuntien yhdistymisiä, toteaa johtaja lakimies Heikki Harjula.

Sysmässä säätiön peruspääomaksi on luonnosteltu noin 700 000 euroa, joka on lähinnä niin sanottu kirjanpidollinen summa. Todellisuudessa omaisuuden todellinen arvo olisi huomattavasti suurempi.

Kunta selvittää lakikiemurat kevään kuluessa ja ratkaisuja on lupa odottaa tämän vuoden aikana.

- Meillä on näkemys, että säätiö voidaan perustaa vaikka kunnan itsenäisyys ei olisikaan uhattuna, kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki linjaa.