1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Peter Pan on kasvun ja rakkauden tarina

Peter Pan -tarinassa kadonneet pojat välttävät aikuistumisen Mikä-Mikä-maassa. Kokkolan kaupunginteatterissa klassikkosatu on tuotu nykypäivään ja kasvun ja rakkauden tarinaa katsotaan enemmänkin Leenan silmin.

Kadonneet pojat tahtovat Leenasta itselleen äidin. Kuva: Kalle Niskala / Yle

J.M. Barrien sadussa Peter Pan on poika, joka kieltäytyy kasvamasta aikuiseksi. Hänen ystäviinsä kuuluvat Kultasen perheen lapset Leena, Jukka ja Mikko sekä Kadonneet pojat, jotka asuvat Mikä-Mikä-maassa.

Kokkolan kaupunginteatterin musiikillisessa versiossa klassikko on tuotu nykypäivään, ja nimestään huolimatta näytelmä katsoo enemmän Leenan näkökulmasta.

– Tämä on rakkaus- ja kasvutarina lapsuudesta murrosikään. Lapsuuden viimeinen seikkailu, kuvaavat näytelmän Leena ja Peter eli Pia Andersson ja Jyri Ojansivu.

Omat toiveet ja toisten odotukset

Peter Pan on näytelmässä Leenan lempisatu ja Peter itse Leenan fanituksen kohde. Kun kotona ei ole kaikki hyvin, Leena lähtee Peter Panin matkaan.

Näytelmässä Leena kamppailee omien toiveidensa ja ympäristön odotusten keskellä. Esimerkiksi kadonneiden poikien toiveesta olla äitihahmo Leena ei innostu, sillä tuo rooli ei ole hänen oma valintansa. Niinpä hän kyllästyy siihen jossain vaiheessa.

Andersson haluaa rakentaa Leenasta vahvan. Hahmo on temperamenttinen, ja Peteriä kohtaan myös "äärettömän hullu ja omituinen, vähän vaanijatyyppi", kuvaa Jyri Ojansivu.

Eri-ikäiset kokevat eri tavoin

3–6-luokkalaisista sekä yläkoululaisista koostuva koeyleisö bongasi hyvin mukaan otettuja teemoja ja myös yksityiskohtia.

– On hauskaa, miten tämä uppoaa tietyllä tapaa myös yläkouluikäisiin. Vaikka vähän varautuneemmin olivatkin, silti he olivat ihan messissä. Luulen ainakin, nauraa Ojansivu.

Yläkouluikäisille keskiöön nousee Anderssonin mukaan Leenan ja Peterin suhde. Alakoululaisille korostuvat muut teemat, kuten perhe- ja kotielämä.

Kokkolan kaupunginteatterin Peter Panissa on mukana myös seitsemän lapsinäyttelijää.