Matkailu- ja luontoväki kauhistelee Metsähallituksen Kuusamon Kitkajoen hakkuita

Luonnonsuojeluväen mielestä hakkuut ovat härskiä ja säälittävää toimintaa. Metsähallituksen mukaan kyseessä on normaali liiketoiminta.

luonto
Matkailuyrittäjä Anne Murto tutki Kitkajoen varren hakkuita. Metsähallitus on hakannut alueella 30 hehtaaria.
Ensio Karjalainen / Yle

Luonnonsuojelijat ja matkailuväki on närkästynyt Metsähallituksen hakkuista Kuusamon Kitkajokivarressa. Metsähallitus on hakannut tammikuun aikana noin 30 hehtaarin alueen suositun kalastus-, koskenlasku- ja melontareitin varrelta Käylänkosken alapuolella.

Hakkuualue sijaitsee muutaman kilometrin päässä Oulangan kansallispuistosta.

Viesti ympäristöministeriöön

Hakkuut ovat lopuillaan, mutta siitäkin huolimatta Kuusamosta on lähtenyt vaatimus ympäristöministeri Ville Niinistölle määrätä alueelle toimenpidekielto.

- Hakattu alue pitää vähintäänkin jättää auraamatta, vaatii Kuusamon vihreiden kaupunginvaltuutettu Mika Flöjt.

Flöjt muistuttaa, että jo vuosia nyt hakattua aluetta on esitetty eri tahoilta liitettäväksi läheiseen Oulangan kansallispuistoon.

- Kitkajoen luontoarvoa on tietoisesti tuhottu. Olen äärimmäisen pettynyt, että Oulangan kansallispuistoa hallinnoiva Metsähallitus tekee tällaista luontopitäjässä.

Normaalia liiketoimintaa

Metsähallitus perustelee hakkuita valtion kanssa harjoitettavalla liiketoiminnalla. Metsähallituksen aluejohtaja Arto Tolonen muistuttaa, että Kitkajoen hakkuissa luontoarvot on huomioitu erityisellä huolella.

- Ennen hakkuita kerroimme hakkuusuunnitelmasta muun muassa alueen kalastuskunnalle. Minkäänlaista vastarintaa hakkuista ei tuolloin ilmennyt.

Tolonen painottaa, että hakattavalla alueella kasvaa talousmetsää.

- Silloin kun se on talousmetsää niin se on Metsähallituksessa hakkuutoiminnon piirissä.

Tolonen sanoo, että Kitkajoen hakkuissa ei ole kysymys metsän uudistamisesta, vaan kasvatushakkuista.

- Nyt hakatulle alueelle on jätetty kohtalaisen leveät suojavyöhykkeet vesistöä vasten. Hakkuuta hädin tuskin erottaa joelta. On kuitenkin aivan selvä, että metsätöitä tehtäessä jäljet näkyvät.