Kaikkosella ja Vihriälällä tänään tuomiopäivä käräjillä

Helsingin käräjäoikeus antaa aamulla tuomionsa niin sanotussa Nuorisosäätiöjutussa.

Antti Kaikkonen ja Jukka Vihriälä Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ratkaisussaan oikeus ottaa kantaa, syyllistyikö keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen sekä seitsemän muuta Nuorisosäätiön entistä vaikuttajaa luottamusasemaan väärinkäyttöön jakaessaan vaalitukea lukuisille keskustalaisille poliitikoille. Valtionsyyttäjien mukaan Kaikkonen jakoi vaalirahaa jopa itselleen.

Samassa tuomiossa käräjäoikeus ratkaisee myös, syyllistyikö Raha-automaattiyhdistyksen entinen puheenjohtaja Jukka Vihriälä (kesk.) törkeään lahjuksen ottamiseen, kun hän kävi - ainakin syyttäjien mukaan - ilmeiseen voittoisaa vaalitaulukauppaa Nuorisosäätiön kanssa.

Vihriälän lahjomisesta on etupäässä ollut syytteessä Nuorisäätiön pitkäaikainen asiamies Jorma Heikkinen sekä hetken aikaa samaa asiamiehen tehtävää hoitanut Seppo Pyykkönen.

Tylyt rangaistusvaatimukset

Valtionsyyttäjät hakevat jutusta ennakkotapausta ja pelaavat siksikin kovilla korteilla.

Antti Kaikkoselle syyttäjät vaativat ehdollista vankeusrangaistusta. Muille säätiön vaikuttajille tulisi syyttäjien mukaan langettaa tuntuva sakkorangaistus.

Lahjusrikoshaaran osalta taas syyttäjät vaativat Jukka Vihriälälle yli 2 vuotta 6 kuukautta ehdotonta vankeutta. Vihriälän pääasiallisesta lahjomisesta syytetylle asiamies Jorma Heikkiselle syyttäjät tahtovat ehdollisen vankeusrangaistuksen.

"Laillinen maan tapa" - vai ei?

Syyttäjät katsovat, että säätiö jakoi laitonta etua lukuisille keskustalaisille kansanedustajille vaalituen muodossa. Useimmiten kyseessä olivat taulukaupat tai seminaariliput. Syyttäjien laskujen mukaan säätiö pumppasi ulos vaalitukea noin 90 000 euroa vastoin omia sääntöjään ja siis myös vastoin säätiölakia.

Kaikki epäillyt ovat kaiken aika kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen. He ovat - päinvastoin - useimmiten katsoneet, että Keskustaa lähellä olevan säätiön tuleekin tukea aatesuuntansa poliitikkoja.

Puolustuksen mukaan kyseiset poliitikot vain edesauttoivat yhteiskunnallisella vaikutusvallallaan myös nuorisosäätiön tarkoitusperiä, vähävaraisten nuorten asumisen tukemista. Puolustuksen mukaan kyse oli maan tavasta, laillisesta vaalituesta.

Vanhasesta yllättävä haamutodistaja

Yksi oikeudenkäynnin yllätysvedoista oli entisen pääministerin - ja Nuorisosäätiötä ennen Kaikkosta johtanen - Matti Vanhasen esiintyminen käräjillä puolustuksen todistajana.

Vanhanen viittasi arkistojen kätköistä löytyneisiin ikimuistoisiin Nuorisosäätiön perustamisasiakirjoihin ja piti selvänä, että poliittinen tuki kuului säätiön toimialaan - vaikka siitä ei rekisteriviranomaisen papereihin olisi mainintaa kulkeutunutkaan.

Säätiöiden perustamiskirjoja tulkitaan samaan tapaan kuin testamentteja: tärkeintä on löytää omaisuudenjättäjän aito ja todellinen tahto.

Vanhasen todistajavierailu tuntui hieman närästävän jutun syyttäjiä.