1. yle.fi
  2. Uutiset

Yleistynyt nollasopimus lupaa työsuhteen, muttei töitä

Niin kutsutuissa nollasopimuksissa työntekijä ei tiedä etukäteen, kuinka paljon työvuoroja hän seuraavaan työvuorolistaan saa.

talous
Työ kaupan kassalla.
Yle

Miltä kuulostaa? Sinulla on työsopimus, mutta et tiedä, onko seuraavalla työvuorolistallasi töitä neljäkymmentä tuntia viikossa vai ei yhtään. Tämä on jo monelle arkipäivää. Täysin laillisessa nollatyösopimuksessa työnantaja lupaa töitä nollasta vaikkapa neljäänkymmeneen tuntiin viikossa.

Kukaan ei tiedä tarkasti nollasopimusten määrää, koska niitä ei ole tutkittu. Niiden tekeminen näyttää kuitenkin yleistyneen.

- Näiden käyttö on selvästi paisunut ja laajentunut tämän huonon taloussuhdanteen aikana. Erityisesti niitä tehdään nuorille, toteaa työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen.

Samaa mieltä on SAK:n työehtoasiantuntija Katarina Murto.

- Tällaisia työsopimuksia on arviolta kymmeniä tuhansia. Ne ovat yleisimpiä palvelu- ja teollisuusaloilla, mutta hiipineet pikkuhiljaa kaikille aloille, hän sanoo.

Sairastuminen voi viedä työvuorot

Nollasopimukset voivat olla käteviä työnantajille, koska ne tuovat joustoa. Sopimus jättää kuitenkin työntekijän ilman suojaa.

- Tietoomme on tullut useita tapauksia, jossa työntekijä on työskennellyt useita kuukausia lähes kokoaikaisena, mutta sitten kun hän on sairastunut tai tullut jotain muuta erimielisyyttä työnantajan kanssa, työnantaja ei ole enää tarjonnut tunteja, kertoo Murto.

Ongelmia on myös siinä, milloin nollasopimuksella työskentelevästä tulee työtön. Vaikka tunteja ei tarjottaisi, on työsopimus yhä voimassa ja sen purkamisesta voi joutua karenssiin.

Mitä näille nollasopimuksille sitten pitäisi tehdä?

- Kieltämisen sijaan voisi miettiä, että pitäisikö työehtosopimus ja lainsäädännöllinen säätely ulottaa tälle alueelle. Se mahdollistaisi erilaisten tilanteiden huomioimisen yrittäjälle, mutta samalla tulee suoja työntekijälle, pohtii Tiainen.

- SAK:n kanta on se, että näitä nollatyösopimuksia ei pitäisi olla, mutta ratkaisumallit on vielä auki, toteaa Murto.

Ratkaisumallit voivat selventyä pian. Kolmikantainen työryhmä alkaa kevään aikana pohtia, mitä nollasopimuksille pitäisi tehdä.

Lue seuraavaksi