Tutkijat yllättyivät: Kissat tappavat miljardeja eläimiä vuodessa

Kissat tappavat paljon enemmän lintuja ja eläimiä kuin aiemmin on arvioitu, ilmenee tutkimuksesta. Yksittäinen kissa tappaa arviolta 200 - 400 nisäkästä ja lintua.

luonto
Kotikissa makoilee lattialla.
Seppo Sarkkinen / Yle

Kissat tappavat pelkästään Yhdysvalloissa vuosittain noin 3,7 miljardia lintua ja jopa 20,7 miljardia pikkunisäkästä, ilmenee tiistaina julkistetusta biologien arviosta.

Nature Communications -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa arvioidaan, että kotikissa on luultavasti suurin ihmisen aiheuttama lajien tappaja ja jättää taakseen muun muassa elinympäristön kutistumisen, maatalouden kemikaalit ja metsästyksen.

Washingtonin Smithsonian-instituutin biologianyksikön johtamassa tutkimuksissa tarkasteltiin kissojen saalistustottumuksia. Niiden mukaan Pohjois-Amerikassa tai Euroopassa ulos pääsevät lemmikkikissat tappavat keskimäärin 30 - 47 lintua ja 177 - 299 nisäkästä vuosittain per yksilö.

Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa arvioitiin kissojen määrä Yhdysvalloissa. Tutkijat laskivat, että maassa on arviolta 84 miljoonaa lemmikkikissaa, joista vain muutama miljoona on täysin sisäkissoja. Lisäksi maassa on 30 - 80 miljoonaa kulkukissaa.

Arvion mukaan vapaana juoksevat kissat tappavat vuosittain 1,4 - 3,7 miljardia lintua ja 6,9 - 20,7 miljardia hiirtä, myyrää ja muuta pientä nisäkästä. Tutkijat yrittivät selvittää myös kissojen tappamien matelijoiden ja sammakkoeläinten määrää, mutta eivät pystyneet arvioimaan niiden määriä.

- Kulkukissat, eivät niinkään lemmikit, ovat vastuussa suurimmasta osasta näitä tappoja, tutkimuksessa huomautetaan.

Tutkimuksen mukaan arviot ovat paljon aiemmin ajateltuja suuremmat. Tutkijat huomattavat, että asiaan on puututtava tieteellisin menetelmin luonnonsuojelu huomioiden.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on arvioinut, että saarilla asuvat kissat ovat aiheuttaneet tai edesauttaneet 33 lintu-, nisäkäs- tai matelijalajin sukupuuton.

Tutkimus julkaistiin sattumalta samaan aikaan kun Uudessa-Seelannissa käydään kiihkeää väittelyä kissoista. Siellä luonnonsuojelijaksi ryhtynyt liikemies Gareth Morgan on herättänyt pahennusta lausunnollaan, jonka mukaan kotikissat olisi hävitettävä maan ainutlaatuisen eläimistön suojelemiseksi.

Lähteet: AFP