1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Philips lopettaa kodin viihdelaitteiden valmistamisen kokonaan

Muun muassa kasetteja ja cd-soittimia valmistanut yksikkö myydään japanilaiselle Funaille. Funai jatkaa tuotteiden valmistusta Philipsin brändin alla ainakin viisi vuotta.

Kuva: Koen Suyk / EPA

Hollantilainen elektroniikkajätti Philips aikoo lopettaa kodin viihde-elektroniikkalaitteiden valmistamisen kokonaan. Philips ilmoitti tiistaina myyvänsä muun muassa audio- ja videolaitteita valmistavan yksikkönsä japanilaiselle Funai Electricille.

Sopimuksen mukaan Funai jatkaa Philipsin tuotteiden valmistamista ja myymistä brändinimen alla viiden vuoden ajan. Kaupan hinta on 150 miljoonaa euroa sekä lisenssimaksut.

Philips on ollut vuosikymmeniä Euroopan tunnetuin merkki kodinkoneiden, televisiolaitteiden, c-kasettien ja cd-soittimien valmistajana. Yhtiö on kuitenkin ponnistellut pysyäkseen mukana halvempien aasialaisten valmistajien, kuten Samsungin ja LG:n, kilpailussa. Myyntiä on nakertanut myös viihteen siirtyminen internetkulutukseen.

Hollantilaisyhtiö myi televisionvalmistuksensa jo vuosi sitten hongkongilaiselle TPV:lle. Nyt sovitulla kaupalla lähtee loppukin viihde-elektroniikka Aasiaan, vaikka Philipsin viihdeyksikkö tuottikin vielä voittoa viime vuonna.

Philips aikoo keskittyä nyt muun muassa parranajokoneiden ja sähköhammasharjojen valmistamiseen. Viime vuonna yksin Kiinassa myytiin 10 miljoonaa Philipsin partakonetta. Lisäksi Philips jatkaa kodinkoneiden, kuten esimerkiksi leivänpaahdinten ja kahvinkeittimien valmistusta.

Kuluttajatuotteiden lisäksi Philips on maailman suurin valaisimien valmistaja sekä kilpailee General Electricin ja Siemensin kanssa sairaalalaitteiden valmistuksen ykkössijasta.