Al-Qaidan-vastaiset rajut taistelut jatkuvat Jemenissä

Armeijan iskut maalta ja ilmasta jihadisteja vastaan ovat jatkuneet. Tuhannet siviilit ovat paenneet taisteluita.

Ulkomaat

Jemenissä ainakin 18 ihmistä on kuollut maan armeijan jatkettua hyökkäystä al-Qaida-epäiltyjä vastaan maan eteläosassa, kertovat heimolähteet ja jemeniläisviranomaiset. Armeija on hyökännyt sekä maalta että ilmasta Baidan maakunnassa maanantaista saakka.

Paikallisen viranomaisen mukaan kaksi sotilasta kuoli autopommi-iskussa Raddan kaupungissa. Heimolähteen mukaan taas 16 jihadistiksi epäiltyä olisi kuollut armeijan ilmaiskussa al-Manasen kaupungissa.

Viranomaiset ja asukkaat kertovat, että noin 2 500 al-Manasen kaupungin asukasta olisi paennut taisteluita. Lisäksi alueelle on saapunut satoja aseistautuneita miehiä, joiden arvellaan olevan al-Qaidan vahvistusjoukkoja toisaalta Jemenistä.

Uutistoimistojen ja paikallisten tiedotusvälineiden mukaan armeija olisi hyökännyt al-Qaidaa vastaan sen jälkeen kun neuvottelut kahden suomalaisen ja yhden itävaltalaisen panttivangin vapauttamiseksi kariutuivat. Suomen ulkoministeriö kiisti maanantaina, että hyökkäys olisi yhteydessä siepattuihin.

Yemen Postin (siirryt toiseen palveluun)mukaan puolustuslähteet ovat sanoneet, että hyökkäykset ovat myös osa maailmanlaajuista yritystä kitkeä radikaalit islamistit Jemenissä, ja hyökkäykset jatkuvat lähikuukausina.

Puolustusministeriön viranomaiset ovat vahvistaneet, että maakunnassa on noin 7 000 armeijan sotilasta.

Maanantaina 11 sotilasta kuoli ja 17 haavoittui samalla alueella tehdyssä itsemurhaiskussa, josta viranomaiset syyttivät al-Qaidaa. Taisteluissa puolestaan kuoli maanantain aikana ainakin kolme sotilasta ja kuusi jihadistia.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset