Kirjailija perusti kirjaston

Penkkirivit ovat täynnä kuulijoita. Vanhoja ystäviä, tuttavia, lukijoita, ja myös jonkun verran nuorempaa polvea. Kirjailija Jorma Etto kiinnostaa.

Kotimaa
Jorma Etto ei aio lopettaa kirjoittamista
Kirjailija, joka perusti Lapin maakuntakirjaston. Jorma Etto kirjoitttaa edelleen runoja - muistelmia hän ei lupaa tehdä.Matti Pasanen / Yle

Lapin maakuntakirjaston kevään ensimmäinen yleisöluento Rovaniemen kirjastotalolla on alkamassa. Teemana on laveasti Rovaniemen ja Lapin kulttuuri 60-luvulla.

Puhujana on Jorma Etto, mies, joka sai 60-luvulla tehtäväkseen perustaa Rovaniemelle Lapin maakuntakirjaston. Sitä ennen kirjakulttuuria oli kaupungissa edistetty huomattavasti pienemmissä puitteissa.

Maakuntakirjasto iti pienessä puutalossa

Silloinen kirjasto toimi pienessä kaksikerroksisessa puutalossa nykyisen kaupungintalon paikalla. Samalla hiekkakenturalla oli myös teatteritalo, niin ikään puinen pieni rakennus, suurin piirtein Lappia-talon paikalla.

-Tulin 1961 siihen pieneen kirjastotaloon kirjastonjohtajaksi. Minun piti ruveta suunnittelemaan kirjastoa, joka toimii suuressa rakennuksessa, palvelee suurta käyttäjäkuntaa ja jolla on korkeat tavoitteet – maakuntakirjaston status, kertoo kirjailija Jorma Etto.

Tee sellaiset luvut, että niillä saadaan maakuntakirjasto

Lauri Kaijalainen

-Menin laskelmien kanssa kaupunginjohtaja Lauri Kaijalaisen luokse, hän tutki niitä ja kysyi onko tässä nyt niin paljon rahaa, että saadaan maakuntakirjaston oikeudet. Minun oli pakko vastata rehellisesti, että ei ole.

-Kaijalainen antoi paperit takaisin ja sanoi, että mene tekemään sellaiset luvut että niillä saadaan maakuntakirjaston oikeudet. Tehtiin uudet paperit ja siitä se alkoi, kertoo kirjailija Jorma Etto.

Kirjailijat kulttuurin vetureina

Jo ennen uutta kirjastotaloa 1962 oli saatu perustettua yhdistys nimeltä Pohjoiset Kirjailijat. Siihen kuului tunnettuja ja vähän tuntemattomampiakin nimiä eri puolilta Lappia. Yhdistys oli merkittävä vaikuttaja pohjoisen kulttuuripolitiikassa ja –keskustelussa 60- ja 70-luvulla.

Aika oli muutenkin kirjallisuuden kulta-aikaa ennen televisioiden invaasiota. Puhumattakaan tietokoneista ja internetistä.

Kirjailija Jorma Etto harmittelee kirjojen arvostuksen tipahtamista. Samaten kirjailijoiden on vaikea päästä esille.

-Tällä hetkellä tilanne on erittäin huono, myöskin pitemmälle ehtineiden kirjailijoitten kannalta. Kustannustoiminta on muuttumassa rajusti, toimintatavat ovat muuttumassa ja kirjailijoitten työkenttä on muuttumassa toisenlaiseksi.

-Silloin vielä, 60- ja 70-luvulla kirja oli kodeissa tavanomainen näky ja pätevä väline ajatusten välittämiseen, sanoo kirjailija Jorma Etto.