1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joka kymmenes pedofiili on nainen

Pedofiilin on ylitettävä monta kynnystä, ennen kuin hän toteuttaa ajatuksia lapsen tai nuoren seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kaikki pedofiilisia ajatuksia omaavat ihmiset eivät kuitenkaan koskaan toteuta unelmiaan.

Lakikirjan sivu.
Pedofiilin on ylitettävä monta kynnystä, ennen kuin hän toteuttaa ajatuksia lapsen tai nuoren seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kaikki pedofiilisia ajatuksia omaavat ihmiset eivät kuitenkaan koskaan toteuta unelmiaan.

Pedofiilinen suuntautuminen ilmenee myöhäisnuoruudessa, noin 16-18 vuoden iässä. Se alkaa usein ajatusten tasolta.

- Seksuaaliset fantasiat ovat lapsiin tai nuoriin kohdistuvia. Henkilö alkaa käyttää omassa itsetyydytyksessä näitä fantasioita. Sitten alkaa tulla aiheeseen liittyvää pornograafista materiaalia mukaan, sanoo psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Kaisa Forsman-Behm.

Pedofiileista 90 prosenttia on miehiä. Tämä tarkoittaa, että joka kymmenes on kuitenkin nainen.

- Naisten osuus on selvästi vähäisempi, mutta siitä puhutaan vähemmän. On epäilty, että naisten teot eivät ehkä tulisi niin paljon esille, eli niitä jäisi osa raportoimatta, Forsman-Behm kertoo.

Tarve ylittää kaikki esteet

Useat pedofiilisia ajatuksia ajattelevat hakeutuvat itse teraputin puheille. Kaikki eivät vie pedofiilisia ajatuksia teon asteelle.

- Näissä tapauksissa ihminen tietää, että se on väärin ja laitonta ja he eivät vie koskaan ajatuksiaan toiminnan tasolle, sanoo Forsman-Behm.

Hän ei ymmärrä teon vääryyttä. Hänellä ei ole merkitystä seuraamuksista tai uhrin kärsimyksistä.

Kaisa Forsman-Behm

Joillakin ihmisillä tarve ylittää kaikki esteet. Taustalla saattaa olla persoonallisuuden häiriöitä.

- Pedofiilit ajattelevat, että pedofiliaa tekemällä he ovat psyykkisesti eheitä ja se on ainut tilanne kun asiat ovat hyvin. Heiltä puuttuu tunne siitä, että tämä on väärin.

Monella pedofiililla on itsellään kokemus joko fyysisestä tai seksuaalisesta väkivallasta lapsuudessaan tai nuoruudessaan. Se yksin ei kuitenkaan selitä pedofiliaa. Forsman-Behmin mukaan pedofiililla puuttuu kyky hallita tiettyjä impulsseja. Oman minän kontrolloimisen keinot ovat puutteelliset.

- Hän ei osaa erottaa oikeaa väärästä. Jossakin määrin syrjäytyneisyys ja epäsosiaalinen käyttäytyminen ovat joidenkin pedofiilien ominaisuuksia, muttei läheskään aina.

Pedofiilia ei tunnista kadulla

Pedofiilia ei voi kadulla tunnistaa. Kaisa Forsman-Behmin mukaan heitä on kaiken ikäisiä, kaikissa ammateissa, kaikissa sosiaaliryhmissä ja myös sellaisissa ryhmissä, jotka nauttivat yhteiskunnassa lasten ja vanhempien luottamusta.

Fantasioitaan toteuttavan pedofiilin pitää kuitenkin ylittää monta kynnystä, ennen kuin vie ajatuksiaan käytäntöön.

- Hän ei ymmärrä teon vääryyttä. Hänellä ei ole merkitystä seuraamuksista tai uhrin kärsimyksistä. Viimeisempänä henkilön on pystyttävä ylittämään uhrin asettamat esteet, eli hänen on pystyttävä toteuttamaan uhrille nämä teot, listaa Forsman- Behm.

Terapeuttina hän ajattelee, että pedofiili täytyy kohdata inhimillisesti ja heille täytyy tarjota se apu mitä voi olla tarjottavissa, tietysti rikosoikeudellisten rangaistusten rinnalla.

- Ymmärrän uhrin lähipiirin voimakkaat reaktiot. Tämähän on järkyttävä rikos, ja ehkä monelle pahin mitä voi kuvitella.

Seksuaalirikosten määrä kasvoi rajusti

Seksuaalirikokset ovat lisääntyneet rajusti Etelä-Karjalassa. Tilastokeskuksen mukaan ne kasvoivat 40 prosenttia viime vuoden aikana. psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Kaisa Forsman-Behm toivoo, että taustalla on ilmoituskynnyksen madaltuminen.

- Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu enemmän seksuaalisuudesta. Toivottavasti tämä on lisännyt ilmoitusten tekemistä ja siksi tilastoissa näkyy tuollainen nousu, Forsman-Behm sanoo.

Seksuaalirikosten joukkoon kuuluvat myös lapsiin ja nuoriin kohdistuneet seksuaalirikokset. Pedofiili on henkilö, jolla on sukupuolinen kiinnostus esipuberteetti-ikäisiä nuorempiin lapsiin. Pedofiili on määritelty yli 16-vuotiaaksi.

Insesti puolestaan on henkilö, jonka seksuaalinen toiminta tapahtuu perheen sisällä, joko sisarusten välillä tai lapsen ja vanhemman välillä.

(10.28 tarkennettu pedofiilisia ajatuksia omaavan henkilön ja fantasioitaan toteuttavan henkilön eroja.)