1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Demareiden Urheiluopistosäätiön johdolle kovat sakot vaalirahajutussa

Kaikkien tuomittujen päiväsakkomäärä oli 70. Maksettavaa heille kertyi vaihtelevasti tuloista riippuen 2 200 eurosta aina 17 600 euroon saakka.

Urheiluopistosäätiön hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola. Kuva: Yle

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut sosiaalidemokraatteja lähellä olevan Urheiluopistosäätiön hallituksen kahdeksan entistä jäsentä tuntuviin sakkorangaistuksiin luottamusaseman väärinkäytöstä. Käräjäoikeuden mukaan rikokset on tehty vuosina 2005 - 2007.

Kaikkien päiväsakkomäärä oli 70. Maksettavaa heille kertyi vaihtelevasti tuloista riippuen 2 200 eurosta aina 17 600 euroon saakka.

Tuomion saivat muiden muassa SDP:n entiset kansanedustajat Risto Tuominen ja Markku Pohjola. Pohjola toimii nykyään Urheiluopistosäätiön hallituksen puheenjohtajana. Hän on toiminut aiemmin myös käräjätuomarina Helsingin käräjäoikeudessa.

Myös säätiön asiamieheneä vuosina 2005 - 2009 toiminut Yrjö Aav tuomittiin sakkoihin luottamusaseman väärinkäytöstä. Aav oll 90-luvun alussa STS-pankin viimeinen toimitusjohtaja.

Luottamusaseman väärinkäytöstä tuomittiin niin ikään Tradekan entinen toimitusjohtaja Juha Laisaari, joka sai euromääräisesti suurimman sakon, ja SDP:n pitkäaikainen hallintopäällikkö Maunu Ihalainen. Ihalainen jäi eläkkeelle vuonna 2005 ja Laisaari vuodenvaihteessa.

Sakkotuomio määrättiin myös Erkki Rantalalle, joka on toiminut mm. Vantaan kaupunginjohtajana 1997-2002.

Käräjäoikeuden mukaan tuomitut aiheuttivat toiminnallaan säätiölle kaikkiaan 16 400 euron vahingot.

Syyttäjä: Sama kuvio kuin Nuorisosäätiössä

Syytettä ajanut valtionsyyttäjä Jorma Hirvonen sanoi oikeudessa, että osa taideteoksista jäi lojumaan varastoihin. Osa taideteoksista päätyi Pajulahden urheiluopiston seinille. Urheiluopistosäätiö omistaa tytäryhtiönsä kautta Pajulahden urheiluopiston.

- Urheiluopistosäätiön tarkoitus on tukea urheilua, eikä poliittista toimintaa. Tässä on kyse samantyyppisestä toiminnasta kuin Nuorisosäätiön kohdalla. On ostettu tauluja ylihintaan, Hirvonen sanoi.

Syyttäjän mukaan vastaajien täytyi tietää, että vaalituen antaminen on säätiön sääntöjen vastaista.

- Vastaajat ovat erittäin kokeneita henkilöitä. Vastaajina on useita juristeja ja entisiä kansanedustajia, valtionsyyttäjä Hirvonen sanoi Helsingin käräjäoikeudessa.