Apulaisvaltakunnansyyttäjä on tyytyväinen tuomioihin

Jorma Kalske kuitenkin kritisoi Jukka Vihriälän ja Jorma Heikkisen tuomion jääneen syyttäjän vaatimuksia vähäisemmäksi.

Jorma Kalske. Kuva: Yle

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on tyytyväinen Helsingin käräjäoikeuden keskiviikkona antamiin vaalirahatuomioihin, sillä ne toteutuivat lähes syyttäjän vaatimusten mukaisesti.

Kalske uskoo, että vastapuoli vie asian hovioikeuteen. Ilmeisesti ainakaan syyttäjäpuoli ei aio valittaa tämänpäiväisistä tuomioista.

Kalske kuitenkin kritisoi, että lahjusrikosten osalta RAY:n entisen puheenjohtajan Jukka Vihriälän (kesk.) ja Nuorisosäätiön entisen asiamiehen Jorma Heikkisen jutussa tuomiot olivat jonkin verran vähäisemmät kuin syyttäjä oli vaatinut. Syyttäjä vaati Vihriälle 2,5 vuotta vankeutta, mutta hän sai 1,5 vuoden ehdollisen tuomion.

Kaiken kaikkiaan Kalske oli kuitenkin tuomioon tyytyväinen. Hän pitää myös tuomion yhteiskunnallista aspektia tärkeänä.

- Tämä alkoi olla jo vähän maan tavan mukaista, ja nyt on todettu, että se on lainvastaista. Päätökset selventävät ainakin tässä vaiheessa sitä, että kyse on selvästi säätiövastaisesta toiminnasta ja toisaalta selvästä puoluetuesta.

- Urheiluopiston korvattavaksi määrätiin 16 400 euroa ja tuomiossa todettiin, että tältäkin osin säätiö olisi voinut jakaa urheilustipendejä, eikä ostaa ylihintaista taidetta, Kalske lisää.

Kalske uskoo, että niin puolueet kuin säätiötkin tarkistivat toimintaansa jo siinä vaiheessa, kun rikokset lähtivät esitutkintaan.