Vauvavakuutus - tarpeellinen vai turha?

Ennen lapsen syntymää otettava vauvavakuutus jakaa mielipiteitä. Suurin osa lapsiperheistä kuitenkin päätyy vauvavakuutuksen ottamaan. Monenkirjava tarjonta vaatii vanhemmilta tarkkaavaisuutta.

Kotimaa
Vauvan varpaat.
Seppo Sarkkinen / Yle

Netin keskustelupalstoilla käy kiivas väittely vauvavakuutuksen tarpeellisuudesta. Toiset vanhemmista vannovat vauvavakuutuksen nimeen kertoen sen pelastaneen perheen suurilta kustannuksilta vauvan sairastellessa. Monet taas pitävät vakuutusta pelkkänä vakuutusyhtiöiden rahastuskeinona.

Vuoden 2011 loppuun mennessä Suomessa oli kuitenkin otettu yli 420 000 vauvavakuutusta.

- Tuolloin Suomessa oli noin 580 000 lapsiperhettä, joten vakuutusten määrä on melko iso. Jos ollaan ottamassa vauvavakuutusta ennen kuin lapsi on syntynyt, niin silloin kannattaisi olla ajoissa liikkeellä. Vauvavakuutus tulee ottaa yleensä viimeistään kolme kuukautta ennen laskettua aikaa, toteaa Marja Ylönen vakuutus ja rahoitusneuvonta FINEstä.

Lisäksi asialle kannattaa varata vakuutusyhtiön käsittelyaika, eli jos ensisijainen vakuutusyhtiö ei myönnäkään vauvavakuutusta, ehtii asiaa tiedustella muista vakuutusyhtiöistä ennen synnytystä.

Vauvavakuutuksissa suuria eroja

Henkilövakuutukset myönnetään aina terveydentilatietojen perusteella, eli vakuutusta pitäisi ja kannattaisi hakea silloin kun on terve. Vauvan vakuutus myönnetään äidin ja sikiön terveydentilatietojen perusteella.

- Ennen kuin vauvavakuutuksen ottaa, perheen pitäisi miettiä mikä on itselle tärkeää ja mitä haluaa vakuutuksen korvaavan. Myös julkisen ja yksityisen terveydenhuollon tarjonta saattaa vaikuttaa siihen, kokeeko tarvitsevansa vakuutusta ollenkaan. Vakuutusyhtiöiden välillä saattaa olla suuriakin eroja. Jotkut vauvavakuutukset esimerkiksi korvaavat ravintolisiä, toiset eivät, Marja Ylönen huomauttaa.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, että lasten vakuutuksia on monesti kahdenlaisia. Osa myönnetään ainoastaan päävakuutuksen yhteydessä, eli esimerkiksi osana koti- tai maatilavakuutusta, osa taas on itsenäinen vakuutus.

Vakuutus- ja rahoitusneuvontaan tulee vuodessa yli sata yhteydenottoa vauvavakuutuksista. Vanhempia askarruttavat vakuutuksen valintakriteerit tai jo syntyneen lapsen kohdalla korvaus- ja hakemusasiat. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn nettisivuille on laadittu valintaopas aiheeseen liittyen vakuutuksen valintaa helpottamaan. Valintaoppaat ja julkaisut löytyvät tätä linkkiä klikkaamalla. (siirryt toiseen palveluun)