1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kela laajentaa veronpalautusten ulosmittausta

Jatkossa Kela voi viedä veronpalautukset, vaikka tuennostaja pysyisi osamaksujensa aikataulussa. Muutos koskee kuitenkin vain uusia maksusuunnitelmia.

Kotimaan uutiset

Kela on laajentamassa veronpalautusten ulosmittaamisia. Vuonna 2011 nousi poru, kun Kela peri mm. opintotukia takaisin suoraan veronpalautuksista.

Keskiviikkona Kela on ilmoittanut tehostavansa ulosmittauksia niin, että veronpalautus voidaan viedä myös takaisinmaksusuunnitelmaa noudattavilta. Uudistus koskee kuitenkin vain uusia, tästä viikosta alkaen tehtäviä osamaksusuunnitelmia.

- Pelkästään osamaksulla velkaansa maksavilta saadaan veronpalautuksista useita miljoonia euroja, sanoo Kelan lakimies Antti Partanen.

Kaikkiaan liikaa tuetut ovat Kelalle velkaa noin 120 miljoonaa euroa.

Viime vuonna tauko

Kela ottaa omansa veronpalautuksen kautta mm. niiltä, joille on maksettu liikaa opintotukea, työttömyysturvaa tai asumistukea. Menettelystä ei tule maksuhäiriömerkintää.

Esimerkiksi opiskelija saattaa saada liikaa Kelan tukia, jos hän on samaan aikaan ansainnut tietyn verran tuloja. Hän voi kuitenkin tehdä Kelan kanssa aikataulutetun osamaksusuunnitelman maksaakseen liiat tuet pikku hiljaa takaisin.

Viime vuonna Kela piti taukoa eikä perinyt veronpalautuksia niiltä, jotka pysyivät aikataulussa. Kela taipui tähän sen jälkeen, kun opiskelijat nostivat ison äläkän yllätyksenä viedyistä rahoista.

Nyt Kela aloittaa jälleen nämäkin takaisinperinnät - ilmoittamalla niistä näkyvästi etukäteen.

Lue seuraavaksi