Alkanut influenssakausi ei pelota

Asiantuntijoiden mukaan nyt liikkeellä olevat virukset ovat melko vaarattomia. Seinäjoella sairastuneita on löytynyt kuusi, joista osa on H1N1-sikainfluenssatapauksia. Vaasassa tapauksia on muutamia.

influenssa
Arja Lento / YLE

Aikaisempien vuosien perusteella voidaan arvioida, että influenssakausi kestää noin kahdeksan viikkoa, sanoo hygieniahoitaja Sari Ahlbrecht Seinäjoen terveyskeskuksesta.

- Mikrobiologian laboratoriosta varmistetaan, että Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella influenssatapauksia on ollut kuusi, joista neljä on H1N1-sikainfluenssatapauksia. Se ei kuitenkaan ole sama virus, kuin vuoden 2009 pandemian aikaan, vaan se on muuntunut tavanomaiseksi kausi-influenssaksi, Albrecht jatkaa.

Rokotuksen ehtii vielä ottaa

Sikainfluenssapandemian aikana laajan rokotuskampanjan epäillään aiheuttaneen narkolepsiatapauksia. Se on synnyttänyt rokotuskielteisyyttä, toteaa infektioylilääkäri Bodil Eriksén-Neuman Vaasan keskussairaalasta.

- On valitettavaa, että suhtautuminen influenssarokotteeseen on muuttunut kielteiseksi. Kyseessä on kuitenkin eri rokote, kuin pandemian aikaan. Rokoteasiantuntijoiden mukaan tämänvuotinen rokote on turvallinen ja se antaa suojaa nykyisiä influenssakantoja vastaan. Leikki-ikäiset lapset, vanhukset ja perussairauksista kärsivät hyötyisivät rokotuksesta, Eriksén-Neuman sanoo.

Käsihygieniaa ja lepoa

Influenssan ennaltaehkäisyssä käsihygienia on avainasemassa. Sairastuneelle parasta hoitoa on lepo ja runsas juominen.

- Runsas käsien pesu vedellä ja saippualla on paras keino yrittää ehkäistä influenssaa. Jos kova kuume kestää useita päiviä, on syytä hakeutua hoitoon, päättää Bodil Eriksén-Neuman.