Keski-Suomi vie koulutustaitoa Egyptiin

Egyptin koulutuksen arviointia lähdetään kehittämään jyväskyläläisvoimin. Vientihankkeen toivotaan vahvistavan Jyväskylän asemia, kun hallitus tekee päätöstä Koulutuksen arviointikeskuksen sijoituspaikasta.

educational assessment
Opiskelijat tekevät muistiinpanoja.
Toni Pitkänen / Yle

Jyväskylän osaaminen koulutuksen arvioinnissa on saanut kansainvälistä tunnustusta. Kaupunki hallinnoi kaksivuotista EU-projektia, jonka tavoitteena on saada egyptiläinen koulutusarviointi eurooppalaiselle tasolle.

Helmikuussa Egyptissä käynnistyvä laaja koulutushanke on pitkälti Jyväskylän ja jyväskyläläisen osaamisen varassa. Kyseessä on EU:n kilpailuttama ns. twinning-hanke. EU-projektilla halutaan kehittää Egyptin kansallisen koulutuksen arviointiviranomaisen NAQAAE:n toimintaa.

Projektissa on mukana sekä suomalaisia että saksalaisia koulutuksen arvioinnin huippuosaajia, kertoo Koulutuksen arviointineuvoston pääsihteeri Pasi Reinikainen Jyväskylästä. Hanketta hallinnoi Jyväskylän kaupunki.

- Tämä on hyvä todiste siitä, että myös Jyväskylässä voidaan tehdä kansainvälistä yhteistyötä, vaikka selvitysmiehen mukaan ollaankin keskellä ei-mitään, Pasi Reinikainen letkauttaa viitaten kisaan Koulutuksen arviointikeskuksen sijoituspaikasta.

Jyväskylä tavoittelee Koulutuksen arviointikeskusta kaupunkiin, mutta selvitysmiehen raportissa sijoituspaikaksi esitetään Helsinkiä. Jyväskylään sijoittuisi joitakin koulutuksen arvioinnin tehtäviä.

Pasi Reinikainen toivoo, että Egyptin koulutusprojekti vahvistaisi Jyväskylän asemia, kun arviointikeskuksen sijoituspaikasta päätetään.

Tällä hetkellä Jyväskylässä toimivasta koulutuksen arviointineuvostosta sekä sen edellinen pääsihteeri Heikki K. Lyytinen että nykyinen pääsihteeri Pasi Reinikainen osallistuvat Egyptissä toteutettavaan koulutusprojektiin. Lyytinen on projektijohtaja, Reinikainen muuttaa Kairoon kahdeksi vuodeksi projektitöihin.

EU haluaa hankkeen avulla kehittää Egyptin koulutuksen arviointia lähemmäs eurooppalaisia standardeja. Pasi Reinikaisen mukaan samalla halutaan kehittää Egytin koulutusjärjestelmää muutenkin demokraattisemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi.

- Egyptissä lukutaitoisia on 70 prosenttia väestöstä, ja ero naisten ja miesten lukutaidon välillä on vielä huima, Reinikainen muistuttaa.