Nuorten hiusten kotivärjäys rehottaa yhä villimpänä

Alle 16-vuotiaat vaihtavat hiustansa väriä tiuhaan, vaikka nykyinen suositus pitäisi hiusvärit nuorten ulottumattomissa. Kampaamoissa suositus ymmärretään, mutta myös kääntöpuoli tiedostetaan: valtaosa nuorista värjää kotona marketväreillä, joiden myyntiä alle 16-vuotiaille ei valvo kukaan.

terveys
Kampaaja Jaana Ilmonen laittaa folion avulla raitoja asiakkaan hiuksiin.
Kampaaja Jaana Ilmonen laittaa folion avulla raitoja asiakkaan hiuksiin.Petra Haavisto / Yle

Jaana Ilmosen kampaamossa alle 16-vuotiaiden hiuksia ei värjätä. Näin on toimittu jo vuoden ajan, vaikka nuorten värjäys"kielto" onkin vain suositus.

Ilmosen mukaan vanhemmat ovat iloisia, kun heidän ei tarvitse tehdä kielteistä päätöstä.

– Mutta ei me mitään papereita kysellä – ei me poliiseja olla.

Toisaalta yhden tai useampienkaan kampaamojen kieltolinja ei tilannetta muuta, sanoo Ilmonen. Hän arvioi, että 80 prosenttia 16-vuotiasta värjää hiuksiaan. Yleensä tapa alkaa jo 12-vuotiaana. Ja vain osa edes yrittää värjäyttää hiuksensa ammattilaisella.

Hiusväreissä lukee, että ei suositella alle 16-vuotiaille, mutta kemikaliot ja marketithan eivät valvo sitä millään lailla.

Kampaaja Jaana Ilmonen

– Onhan se paljon hillitympää ja hallitumpaa kampaamoissa. Suurimmat markkinat ovat marketeissa, sieltä se tulee se massavärjäys. Hiusväreissä lukee, että ei suositella alle 16-vuotiaille, mutta kemikaliot ja marketithan eivät valvo sitä millään lailla, lataa Ilmonen. Hän tekee nuorille ainoastaan folioraitoja, joiden teossa aine ei ole kontaktissa ihoon.

Hiusvärit vahvoja allergisoijia

Kampaaja Jaana Ilmosen mukaan into hiusten värjäykseen on nyt huipussaan. Hän suosittelee operaatioon vähintään kuuden viikon väliä, mutta nuoret saattavat vaihtaa väriä jopa viikoittain. Väri kuivattaa hiusta, mutta pahempana Ilmonen pitää sen vaikutusta päänahkaan ja verenkiertoon. Hiusväri allergisoi vahvemmin kuin juuri mikään muu.

Ilmonen uskoo, etteivät nuoret tiedä hiusvärien vaikutuksista - eivätkä tietäessäänkään välitä niistä. Vakuuttaminen on vaikeaa, sillä allergian syntyä ja syitä on vaikea sataprosenttisesti yhdistää johonkin tiettyyn tekijään. Mitä nuorempana aloittaa, sitä suurempi riski Ilmosen mukaan silti on. Riski on ilmassa myös ammattilaiselle:

– Jos alle 16-vuotias saa allergisen reaktion hiusväreistä, kampaaja on vastuussa, muistuttaa Jaana Ilmonen.

Ammattilainen voi auttaa neuvomalla

Myös parturi-kampaaja Marjatta Mäkinen sanoo suosittelevansa nuorille värjäämisestä luopumista. Hän uskoo silti nuorten haluavan väriä ja käyttävän sitä kotona, joten ammattilainen voi auttaa myös neuvomalla:

– Ei blondausta, vaan terveellisempiä vaihtoehtoja. Eikä koko päätä tarvitse aina värjätä, vaan juuren värjääminen riittää.

Erityisesti Mäkinen puhuu mustaa vastaan, sillä musta väri tuhoaa hiusta kuivattamalla ja haurastuttamalla sitä.