1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntijat: Valtaosa Timbuktun käsikirjoitusaarteista säästyikin tuholta

Asiantuntijoiden mukaan kuraattorit ja keräilijät piilottivat Timbuktun vanhat arvokkaat käsikirjoitukset, kun kapinalliset valtasivat malilaiskaupungin viime keväänä.

Ulkomaat

Timbuktussa Malissa valtaosa vanhoista käsikirjoituksista on säästynyt pelätyltä tuholta, kertovat asiantuntijat. Aiemmin pelättiin, että kaupungista paenneet islamistit olisivat tuhonneet vanhat käsikirjoitukset.

Käsikirjoituksia on ollut sekä julkisissa että yksityisissä kokoelmissa.

Timbuktua hallussaan pitäneet islamistit pakenivat viime viikonloppuna ranskalaisten ja malilaisjoukkojen tieltä. Kaupungin pormestari kertoi tuolloin, että islamistit olivat polttaneet historiallisen Ahmed Baba -keskuksen, jossa oli kymmeniä tuhansia käsikirjoituksia.

Asiantuntijat sanovat kuitenkin nyt, että jopa 2 000 käsikirjoitusta on saatettu menettää, mutta suurimman osan Timbuktussa ja sen ympäristössä olleista noin 300 000 käsikirjoituksesta uskotaan olevan turvassa.

- Voin sanoa, että suurinta osaa kokoelmista ei tietojemme mukaan ole tuhottu tai vahingoitettu millään tavoin, sanoo Timbuktun käsikirjoituksiin perehtynyt professori Shamil Jeppie Kapkaupungin yliopistosta Etelä-Afrikasta.

Käsikirjoitusten konservointiin osallistuva malilaislähde sanoo puolestaan, että 95 prosenttia Timbuktun vanhoista käsikirjoituksista on turvassa.

Heidän mukaansa kuraattorit ja käsikirjoitusten keräilijät olivat piilottaneet tekstit, kun tuaregikapinalliset tulivat viime vuoden huhtikuussa Timbuktuun. Myöhemmin kaupungin ottivat haltuunsa ääri-islamistit.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi